Το παλιό ανέκδοτο λέει ότι εάν πας με τα ίδια συμπτώματα σε έναν παθολόγο θα σου δώσει να κάνεις εξετάσεις. Ένας ορθοπεδικός θα σου προτείνει φυσιοθεραπεία. Ένας χειρουργός θα σου πει να κάνεις επέμβαση, και ένας ψυχολόγος ψυχοθεραπεία.
Κάπως έτσι αισθάνθηκα όταν εβρισκόμενος στην Κύπρο, ως συντονιστής σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου για τις Ευρωεκλογές, άκουσα από αρκετούς συνομιλητές μου να βάζουν την παράμετρο του Κυπριακού στην ανάλυση για την παραίτηση Κοτζιά.
Συνομιλώντας με ανώτερο στέλεχος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών μου έκανε την εκτίμηση ότι η διαδικασία διαλόγου θα επανεκκινήσει σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο, αναγνωρίζοντας ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αν και ακόμα υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες.
Τι είναι αυτό όμως που οδηγεί τώρα στο τραπέζι του διαλόγου τους εμπλεκόμενους; Τυπικά, μου ειπώθηκε, ότι λήγει τον Ιανουάριο του 2019 η εντολή παραμονής της Ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNFICYP στην Κύπρο. Αλλά αυτή έχει λήξει και ανανεωθεί δεκάδες φορές μέχρι τώρα.
Το θέμα των εξορύξεων στα κυπριακά οικόπεδα φαίνεται πως λειτουργεί ως καταλύτης των εξελίξεων. Έχει πλέον γίνει σαφές ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξουν σημαντικά βήματα στο Κυπριακό, καθώς δεν είναι ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά βιώσιμο ή κάθε εξόρυξη να απαιτεί την παρουσία του στόλου, για την αποτροπή τουρκικών προκλήσεων. Η εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας είναι αυτονόητη προϋπόθεση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων. Γι αυτό και οι πιέσεις που ασκούνται ένθεν κακείθεν είναι αντίστοιχου μεγέθους.
Επίσης, ο Ερντογάν χρειάζεται ένα νέο «παζάρι» με τη Δύση. Και μια που οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν πλέον θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, το Κυπριακό είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο διπλωματικής αξιοποίησης.
Κι εδώ μπαίνει στην ανάλυση ο ρόλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Κύπριοι συνομιλητές μου εκτιμούν ότι θέσεις του στο Μοντ Πελεράν «δεν άφηναν ένα περιθώριο για να χωρέσουν τα νέα δεδομένα». Για να το πω πιο απλά: λύση με Κοτζιά είναι δύσκολη να βρεθεί στη συγκεκριμένη συγκυρία με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη χρεωθεί το Μακεδονικό προκαλώντας σημαντικές πολιτικές αναταράξεις και πόλωση. «Το Κυπριακό θέλει άλλο κλίμα που ο κ. Κοτζιάς είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να δημιουργήσει» μου είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
Ηταν μια ενδιαφέρουσα παράμετρος προστιθέμενης αξίας στην αθηνοκεντρική προσέγγισή μου. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η κυπριακή ανάλυση έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα ή αντιστοιχεί περισσότερο στην ιατρική ιστορία της εισαγωγής.
Είναι πάντως σαφές ότι θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό την επόμενη περίοδο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News