Καθυστερήσεις στις επισκευές των κατεστραμμένων σπιτιών από τη φωτιά του Ιουλίου στο Μάτι, την ώρα που πλησιάζει απειλητικά ο χειμώνας, πλήρη απραξία των κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και πλήθος γραφειοκρατικών προβλημάτων, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής σε μία ακόμη επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρζη.
Όπως επίσης υπογραμμίζουν, τόσο η υλοτόμηση, όσο και η συλλογή αμιάντου από τις καμένες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν σταματήσει, ενώ τρεις ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή της 23ης Ιουλίου, δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.
Από τις καταγγελίες των κατοίκων προκύπτει ότι μετά τις πρωθυπουργικές επισκέψεις και τις φωτογραφίες του υπουργού να επιβλέπει -προ μηνών- τα έργα στην πυρόπληκτη περιοχή, τα πάντα πλέον λιμνάζουν και παρ’ όλο που ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας και πρόληψης τυχόν πλημμυρικών φαινομένων.
Πιο αναλυτικά η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων ζητεί στην επιστολή της να εκδοθεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση για τις αδειοδοτήσεις στα καμένα σπίτια :
«Να προχωρήσει, άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ, που θα περιέχει:
1α. συμπλήρωση του τιμολογίου εργασιών για τον υπολογισμό της στεγαστικής συνδρομής ώστε να συμπεριληφθούν οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών από τη φωτιά οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο τιμολόγιο,
1β. ενοποίηση των ανώτατων ορίων στεγαστικής συνδρομής για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία (250+300) με παράλληλη αύξηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης από 550 στα 750 € ανά τ.μ.,
1γ. απαλοιφή της απαίτησης προσκόμισης του δικαιολογητικού, ‘Βεβαίωση Δασαρχείου’ για την υποβολή αίτησης άδειας επισκευής και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής, δεδομένης της αδυναμίας έκδοσης του εν λόγω δικαιολογητικού. Μας έχετε ενημερώσει, για επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, που θα ξεπεράσει το σκόπελο της Βεβαίωσης του Δασαρχείου, όπως φαίνεται όμως η διαδικασία αυτή έχει ήδη καθυστερήσει από την υπόσχεσή σας για ανάρτηση έως την 30η-9-2018,
1δ. κατάργηση της απαίτησης τοπογραφικού διαγράμματος Ε.Γ.Σ.Α, αλλά να είναι αρκετή η προσκόμιση των Κτηματολογικών φύλλων και διαγραμμάτων από το Υποθηκοφυλακείο Σπάτων, ώστε οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες να μην υποβάλλονται σε νέα δαπάνη για την έκδοσή του
1ε. Στην κοινή υπουργική απόφαση να περιληφθούν εργασίες αποκατάστασης των ημιτελών κτιρίων που βρίσκονταν σε στάδιο οικοδομής σε ανέγερση, όπως είχατε δεσμευτεί ότι θα εξετάσετε στις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής,
1ζ. Να συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ το ύψος της συνδρομής και η διαδικασία χορήγησής της για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Π.Ν.Π.»
Ζητείται τέλος η απλοποίηση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης άδειας επισκευής, εν όψει χειμώνα.
Οι κάτοικοι ζητούν επίσης να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή τους οι μελέτες (εφόσον έχουν γίνει) των αντιπλημμυρικών, για τις οποίες -όπως υπενθυμίζουν- η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα διέθετε 150.000 ευρώ.
«Σύμφωνα με δέσμευση της κυβέρνησης», σημειώνεται στην επιστολή, «θα διατεθούν επιπλέον 1.750.000ευρώ για κορμοδέματα και κορμοφράγματα και τα αντιπλημμυρικά θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Για τα αντιπλημμυρικά έργα και η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι διαθέτει κονδύλια 3,5εκ ευρώ. Πρόκειται για το ίδιο ποσό;» ερωτούν και στο ίδιο πλαίσιο ζητούν να μάθουν «πότε θα υλοποιηθούν τα έργα αυτά και σε ποιες περιοχές αφορούν, αφού έως σήμερα, δεν έχει αρχίσει ΚΑΜΙΑ εργασία για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε μέσα στις πυρόπληκτες περιοχές, ούτε «πάνω» από το Ν. Βουτζά όπως είχε ανακοινώσει ο Δασάρχης κ. Ρέππας, στις 14/9/18».
Επιπλέον, ζητούν να ενημερωθούν για το εάν το Υπουργείο Υποδομών έχει λάβει από την Περιφέρεια, την πρόταση που παρέδωσαν στην Περιφέρεια πριν από δύο εβδομάδες, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
«Είναι χρήσιμο επίσης να σας αναφέρουμε ότι επείγουν οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά έργα των ακτών. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους; Σας ενημερώνουμε, ότι από τις τελευταίες νεροποντές έχει αρχίσει, ήδη, η διάβρωση, σε αρκετά σημεία, λόγω και της υλοτόμησης των καμένων δένδρων. Εξετάζετε την περίπτωση να προχωρήσετε σε FAST TRACK, διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα;» ρωτούν για το φλέγον ζήτημα των αντιπλημμυρικών.
Η επιτροπή ζητεί επίσης να συνεχιστεί η υλοτόμηση οποία όπως αναφέρει «έχει σχεδόν διακοπεί, στις πυρόπληκτες περιοχές (Ν. Βουτζάς, Μάτι, Προβάλινθος , Αμπελούπολη) καθώς και η συλλογή αμιάντου . «Να αρχίσει άμεσα η περισυλλογή του αμίαντου από τις πυρόπληκτες περιοχές, η οποία έχει διακοπεί. Παρακαλούμε να ενημερωθούμε για το λόγο της διακοπής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, εάν και εφόσον έχει γίνει η καταγραφή» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή.
Τέλος οι πυρόπληκτοι τονίζουν στον υπουργό ότι ορισμένοι πυροπαθείς περιμένουν ακόμα για την είσπραξη των επιδομάτων που είχαν εξαγγελθεί .
«Τα επιδόματα των 5.000+1.200 ευρώ, υπάρχουν νοικοκυριά (ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ), που δεν τα πήραν ακόμη και σε κάποιους είπαν ότι δεν θα τα πάρουν ΟΛΟΙ, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος»
Στο επίδομα απλών επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευής των (έως) 5.869 ευρώ να βελτιωθεί ο μειωτικός συντελεστής (πχ μελών οικογένειας κλπ.) για τα κίτρινα και κόκκινα κτίρια. Να γίνει τροποποίηση της ΚΥΑ Π2/οικ 2673/2001 (συντελεστής 0,8 αντί 0,5 για 1 άτομο, 0,9 αντί για 0,6 για 2 άτομα και 1 για 3 άτομα και άνω αντί για 6 άτομα που ισχύει σήμερα). Δεν είναι νοητό κατεστραμμένα νοικοκυριά, ή, ακατοίκητα σπίτια, ειδικά ηλικιωμένων, με ένα, ή, δύο άτομα, να τιμωρούνται, παίρνοντας λιγότερα χρήματα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το εάν έχει δοθεί έστω και ένα επίδομα των 5.869€. Να δοθεί και το επίδομα των 586,9 ευρώ των Δήμων που καθυστερεί. Παρακαλούμε για την συντονιστική σας παρέμβαση σε ΥΠΕΣ και Δήμους», αναφέρεται στην επιστολή για το θέμα των επιδομάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News