Σε δεινή πολιτική θέση έχει περιέλθει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς λόγω της κατάστασης στην ΕΡΤ.
Δεν είναι μόνο τα πυρά που δέχεται από τον Νίκο Φίλη. Ούτε μόνο ότι από τη ΝΔ του ζητούν εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί παραδιοίκησης, ρουσφετιών και λογοκρισίας από τον παραιτηθέντα Εντεταλμένο Σύμβουλο Προγράμματος Σπύρο Κρίμπαλη. Ούτε μόνη της η παραίτηση του διευθυντή Ενημέρωσης Βασίλη Ταλαμάγκα.
Είναι όλα αυτά μαζί που έχουν συνθέσει μια εικόνα σήψης στην ΕΡΤ, η επαναλειτουργία της οποίας το 2015 (από ΝΕΡΙΤ που ήταν) είχε παρουσιαστεί ως magnum opus της Πρώτης Φοράς Αριστερά.
Ολα αυτά τα περιγράφουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ανακοίνωση που διακινήθηκε την Πέμπτη, λίγη ώρα προτού ο κ. Παππάς διαβεί την είσοδο της Κουμουνδούρου για μια δύσκολη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτήν την ανακοίνωση, που υπογράφεται από την εκπρόσωπο των δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων της ΕΡΤ, Μαρία Γεωργίου, διατυπώνεται πρόταση για άμεση αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ αλλά και την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τον κ. Παππά, με ανάθεση τους σε ευρύτερο σώμα και εποπτεία από την Βουλή.
Η ανακοίνωση ανέφερε:
«Οταν στην απόφαση της τελευταίας συνέλευσης των δημοσιογράφων αναφέραμε πως ανησυχούμε για “…τα φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, συνδιοίκησης, πολιτικών παρεμβάσεων και επιθέσεων, τα οποία μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και είναι ξένα με ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα…” δεν περιμέναμε ότι, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, θα επιβεβαιωνόμασταν και, μάλιστα, με τόσο κραυγαλέο τρόπο.
Την κατάσταση περιέγραψαν με ακόμα πιο μελανά χρώματα στελέχη της ΕΡΤ τα οποία παραιτήθηκαν, παραγκωνίστηκαν ή απομακρύνθηκαν, τελευταία δε και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ταυτόχρονα, το θέμα έφθασε και στη Βουλή, καθώς αντιδρούν και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, παρότι αυτό δε γίνεται πάντα με τον ενδεδειγμένο τρόπο (βλ. εμπάργκο ΝΔ). Η κατάσταση αυτή απογοητεύει την κοινωνία που είναι ο “ιδιοκτήτης” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Εδώ που φτάσαμε μόνη λύση είναι η εσπευσμένη αλλαγή της (πανταχόθεν βαλλόμενης) Διοίκησης της ΕΡΤ με ευρύτερες συναινετικές διαδικασίες από την Βουλή. Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξει ο νόμος, να αφαιρεθεί οριστικά η αρμοδιότητα ορισμού της Διοίκησης της ΕΡΤ από τον αρμόδιο Υπουργό και να ανατεθεί σε ένα ευρύτερο σώμα υπό τη συναινετική εποπτεία της Βουλής».
Γνώστες των εσωτερικών ισορροπιών στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ανάλογη πρόταση συζητείται παρασκηνιακά και από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News