Την απόφασή του να μη διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης, ανοίγοντας και επισήμως την κούρσα της διαδοχής, ύστερα από οκτώ χρόνια παραμονής στο τιμόνι του πρώτου δήμου της χώρας.
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής του παράταξης («Δικαίωμα στην πόλη»), ο κ. Καμίνης γνωστοποίησε την απόφαση του να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «δύο θητείες είναι αρκετές για να αποδείξουμε πόσο σεβαστήκαμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Αθήνας».
Ουσιαστικά ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και μέρες από τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 και επανεξελέγη το 2014.
Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση ο κ. Καμίνης μίλησε επί προσωπικού. Υπερασπίστηκε το έργο του και το έργο της παράταξής του, μίλησε για την πόλη που παρέλαβε και την πόλη που παραδίδει –και όντως είναι μια πόλη διαφορετική, μια πόλη που άντεξε στην κρίση, αντιμετώπισε τους νεοναζί, έδειξε την αλληλεγγύη της στους χειμαζόμενους πολίτες και έγινε ελκυστική στους ξένους επισκέπτες.
«Προχθές στα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης με πλησίασε ένας ηλικιωμένος, γέννημα θρέμμα Κυψελιώτης, και μου είπε “δήμαρχε, είσαι άτυχος. Έτυχε να είσαι δήμαρχος της Αθήνας πάνω στη μεγάλη κρίση και όχι τότε που τα λεφτά, μας έτρεχαν από τα μπατζάκια”. » Ξέρω ότι την ίδια πάνω κάτω φράση, οκτώ χρόνια τώρα, την έχετε ακούσει κι εσείς, ως αντιδήμαρχοι, ως δημοτικοί ή ως διαμερισματικοί σύμβουλοι, ως στελέχη της παράταξης. Περιέχει μία δόση αλήθειας – δεν αμφιβάλλω, αλλά κατά βάση δεν συμφωνώ» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καμίνης, για να συνεχίσει:
«Η κρίση μας έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και να πετύχουμε, να αποδείξουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που είναι για τα δύσκολα. Μη με ρωτήσετε πώς θα ήταν η Αθήνα σήμερα, αν δεν ήμασταν εμείς. Δεν το ξέρω και δεν το ξέρει κανείς.
» Ξέρω όμως ότι βρήκαμε ένα δήμο βυθισμένο στα χρέη και τον κάναμε πλεονασματικό.
» Εναν δήμο μαθημένο στη σπατάλη και την κακοδιοίκηση, και τον νοικοκυρέψαμε. Βρεθήκαμε σε ένα δήμο όπου η φιλανθρωπία αφορούσε μερικούς εκατοντάδες, και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για χιλιάδες συμπολίτες μας.
«Βρήκαμε μια πόλη που είχε να δει έργο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια πόλη-παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης»
» Βρήκαμε ένα δήμο – κομματικό μαγαζί και εντούτοις διοικήσαμε και διοικούμε με πολιτική αχρωματοψία, επιβραβεύοντας τους καλύτερους.
»Εναν δήμο που βολευόταν στις δάφνες του παρελθόντος, νομίζοντας ότι θριαμβεύει, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν σε ανυποληψία και υποχώρηση. Έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, γιατί δεν έβλεπε παρά μόνο τη μύτη του.
» Παραλάβαμε ένα δήμο έργων βιτρίνας και φτιάξαμε ένα δήμο με σχέδιο και υποδομές.
» Ηρθαμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο που πρωτοεμφανίστηκε η ναζιστική ακροδεξιά, την οποία δεν αφήσαμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, φέρνοντάς τη συνεχώς απέναντι στον νόμο.
» Παραλάβαμε ένα δήμο ουσιαστικά ανύπαρκτο στη διεθνή σκηνή και τον κάναμε σημείο αναφοράς και παράδειγμα στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο.
»Εναν δήμο συντηρητικό και φοβικό απέναντι στο καινούργιο και τον ενδυναμώσαμε, τον κινητοποιήσαμε και τον πήραμε μαζί μας.
» Βρήκαμε μια πόλη που είχε να δει έργο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια πόλη-παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης και φτιάξαμε μια πόλη ανοιχτή στην κοινωνία, ανθεκτική στις κρίσεις, ανεκτική στη διαφορετικότητα και πολύχρωμη, ελκυστική διεθνώς.
»Βρήκαμε σε μία πόλη,όπου κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στα κενά που άφηνε η απουσία του Κράτους, με τις ελάχιστες αρμοδιότητες που διαθέτουμε και όμως δεν καταθέσαμε τα όπλα.
» Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και φτιάξαμε ένα δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων.
» Δεν ξέρω πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν αντιμετωπίζαμε με αυτό τον τρόπο την ανθρωπιστική κρίση, όπως δεν ξέρω πώς θα ήταν σήμερα η Αθήνα, αν στη δεύτερη μεγάλη κρίση, την προσφυγική, αντί να αντιμετωπίσουμε γενναία το πρόβλημα, όπως πράξαμε, περιοριζόμασταν σε λαϊκισμούς που θα έφερναν πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά καμία λύση. Είμαι βέβαιος ότι η
πόλη μας δεν θα ήταν σήμερα σε δεινή κατάσταση.
» Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα. Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά. Δεν λέω ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται στο σημείο που θα θέλαμε να βρίσκεται. Άλλωστε, αυτό ποτέ δεν θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις δεδομένες συνθήκες.
» Βρεθήκαμε στο τιμόνι της Αθήνας πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της μετά τη ναζιστική κατοχή και αυτό να είσαστε βέβαιοι ότι όλους εμάς θα μας ενώνει για πάντα.
» Σε ένα μήνα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την εκλογική μας νίκη, το 2010. Τότε, κανείς δεν το περίμενε. Οτι ένας υποψήφιος δήμαρχος χωρίς κομματική ταυτότητα, χωρίς να προέρχεται από τον πολιτικό κόμμα, χωρίς να είναι από πολιτικό τζάκι, χωρίς να συχνάζει στα τηλεπαράθυρα και μία δημοτική παράταξη χωρίς τη στήριξη συμφερόντων αλλά με πολύ δυναμισμό, γνώση, κέφι και μεράκι, θα σταματούσαν την 25ετή κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον δήμο. Και μετά ήρθε το 2014. Δεν ήμασταν, πια, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Ήμασταν πιο σοφοί, πιο ώριμοι. Είχαμε δώσει σαφές στίγμα των δυνατοτήτων και των προθέσεών μας. Μεγαλώσαμε. Δεκαέξι κόμματα και πολιτικές κινήσεις στήριξαν τότε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μας. Και 110 χιλιάδες πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν μία δεύτερη θητεία συνειδητά και αποφασιστικά, απέναντι στον επελαύνοντα, τότε, ΣΥΡΙΖΑ, και σε συνθήκες ακραίας πολιτικής πόλωσης.
» Είμαστε μία δημοτική ομάδα που παραμένει συμπαγής. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Δεν έχουμε τις ίδιες πολιτικές καταβολές. Καλύπτουμε ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την ανανεωτική αριστερά μέχρι τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά. Αυτό ποτέ δεν μας εμπόδισε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Αθήνας. Αντιθέτως, αποδείξαμε –και όχι μόνο σε
επίπεδο αυτοδιοίκησης– ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Ότι οι διαφορετικές θέσεις μπορεί να μην είναι κατάρα. Ότι η σύνθεση των απόψεων δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε πολιτικό «χυλό», αλλά στη διαμόρφωση πολιτικών καινοτόμων και σύγχρονων.
» Ολα αυτά τα χρόνια συμπορευτήκαμε στα καλά και στα δύσκολα. Στις επιτυχίες και τα προβλήματα, στις μάχες που χάσαμε και σε εκείνες που κερδίσαμε. Δεν νοιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου να μοιράζομαι κάθε απόφασή μου μαζί σας. Το θεωρώ αυτονόητο ως απόρροια ενός ηθικοπολιτικού πολιτικού καθήκοντος. Έτσι και τώρα θέλω να εμπιστευθώ πρώτα σε εσάς το πώς βλέπω τις εξελίξεις με άξονα τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, την αναμέτρηση του Μαΐου του 2019.
«Η πόλη έχει, επιτέλους, πόρους και στρατηγικό σχέδιο και ο δήμος οργάνωση. Τρίτη εντολή από το εκλογικό σώμα δεν θα διεκδικήσω»
»Γνωρίζετε ότι το έτος 1998 ανέστειλα τα καθήκοντά μου στο Πανεπιστήμιο και άφησα την προοπτική μιας πετυχημένης δικηγορίας για να δοκιμάσω την περιπέτεια του Συνηγόρου του Πολίτη και ότι μετά από δύο θητείες στην ανεξάρτητη αρχή αποφάσισα –τρέλα τότε για πολλούς– να ριχτώ στη μάχη των δημοτικών εκλογών.
» Ηδη από το 2010 υποστήριζα ότι μία θητεία δεν αρκεί, δύο όμως είναι ικανές να δείξουν τι μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος. Δύο θητείες είναι αρκετές για να αποδείξουμε πόσο σεβαστήκαμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Αθήνας. Το υποστηρίζω και σήμερα. Μπορεί οι καιροί να είναι ιδιαίτεροι, και όλα να γίνονται πολύ πιο δύσκολα και αργά, αλλά όντως σε δύο θητείες δείξαμε ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να πάμε την πόλη. Η πόλη έχει, επιτέλους, πόρους και στρατηγικό σχέδιο και ο δήμος οργάνωση. Τρίτη εντολή από το εκλογικό σώμα δεν θα διεκδικήσω.
» Για την παράταξή μας “Δικαίωμα στην πόλη” νιώθω υπερήφανος. Επί μια οκταετία, δίνει το στίγμα της στην πόλη και στην αυτοδιοίκηση. Να ξέρετε όλοι ότι το αποτύπωμα που θα αφήσει στην Αθήνα θα είναι πολύ βαθύτερο από αυτό που φαίνεται σήμερα. Η παράταξη αυτή έχει πλούτο. Η παράταξή μας μπορεί και θα συμβάλω ίδιος προσωπικά, ώστε να αποτελέσει τη βάση, τη μαγιά για τις νέες προοδευτικές συγκλίσεις στον δήμο Αθηναίων· και εύχομαι σε όλους σας να είστε παρόντες σε αυτές.
» Ομως παράταξη δεν είναι προίκα να μεταβιβαστεί. Είμαι περήφανος που συνεργάζομαι μαζί σας. Με όλους σας αλλά και με τον καθένα και τη κάθε μία ξεχωριστά με ενώνουν εμπειρίες που, αν τις βάλεις τη μια δίπλα στην άλλη, συνθέτουν τη μεγάλη πορεία που έχει διαγράψει η Αθήνα μας από το 2010 έως σήμερα.
»Θεωρώ αυτονόητο ότι έως τις 31 Αυγούστου, δηλαδή έως το τέλος της θητείας μας συνεχίζουμε με τη ίδια και ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση τη δουλειά μας. Την υλοποίηση του προγράμματος του “Δικαιώματος στην πόλη”. Είναι καθήκον μας. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας.
» Αν ξανασυναντούσα σήμερα τον συνταξιούχο που μου μίλησε προχθές στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα του έλεγα λοιπόν ότι δεν ήμουν άτυχος που βρέθηκα δήμαρχος στην πιο βαθιά κρίση της Αθήνας. Αντιθέτως, νιώθω τυχερός που αναλάβαμε μαζί το τιμόνι της πόλης σε αυτή τη δίσεκτη εποχή και περήφανος που υπηρετώ μαζί σας την πόλη μου.
» Θα του έλεγα επίσης ότι νιώθω περήφανος για έναν ακόμα λόγο, ίσως τον πιο σημαντικό: ‘Οτι όλα αυτά τα χρόνια, μέσα στη πιο σκοτεινή εποχή της πόλης, δεν προδώσαμε ούτε για μια στιγμή τις αρχές μας, τις ιδέες μας, τις αξίες μας.
Σας ευχαριστώ όλους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News