527
Αυτόνομα ρομπότ θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Καλαμάτας | YouTube

Τον ελληνικό βυθό θα χαρτογραφήσουν τα ρομπότ του διεθνούς διαγωνισμού XPRIZE

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 16:01
Αυτόνομα ρομπότ θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Καλαμάτας
|YouTube

Τον ελληνικό βυθό θα χαρτογραφήσουν τα ρομπότ του διεθνούς διαγωνισμού XPRIZE

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 16:01

To ίδρυμα XPRIZE διοργανώνει και χρηματοδοτεί μεγάλης κλίμακας διαγωνισμούς τεχνολογίας για την εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητα.

Ιδρυτής του XPRIZE είναι ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας, οραματιστής και επιχειρηματίας Πίτερ Διαμαντής, και στο διοικητικό του συμβούλιο μετέχουν ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ, ο γνωστός για το πάθος του στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας διάσημος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο ινδός μεγιστάνας Ράταν Τάτα και η ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας, αρθρογράφος και επιχειρηματίας Αριάνα Χάφινγκτον.

Το 2015 ανακοινώθηκε ένας διαγωνισμός για τη χαρτογράφηση βυθών με αυτόνομα ρομποτικά συστήματα. Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό χρηματοδότησε η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, για αυτό το όνομά της φιγουράρει στον τίτλο του.

O διαγωνισμός Shell Ocean Discovery XPRIZE έρχεται στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή της τελικής του φάσης

Το ίδρυμα XPRIZE, με ανακοίνωσή του, καλεί τις οκτώ διαγωνιζόμενες ομάδες στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα δεκαήμερο για να ετοιμάσουν τα ρομπότ τους, προτού τα στείλουν στη θαλάσσια ζώνη του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση περίπου 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι οκτώ ομάδες πρέπει να ολοκληρώσουν τη δοκιμασία τους στα ανοιχτά της Καλαμάτας έως το τέλος του 2018.

Οι οκτώ ομάδες είναι οι εξής:
  • ARGGONAUTS (Γερμανία)
  • Blue Devil Ocean Engineering (Πανεπιστήμιο Ντιουκ, ΗΠΑ)
  • CFIS (Ελβετία)
  • GEBCO-NF Alumni (διεθνής ομάδα, που θα ξεκινήσει πρώτη στις αρχές Νοεμβρίου)
  • KUROSHIO (Ιαπωνία)
  • PISCES (Πορτογαλία)
  • Team Tao (Βρετανία)
  • Texas A&M Ocean Engineering (ΗΠΑ)
  • Virginia DEEP-X (ΗΠΑ)
Η έρευνα

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάθε ρομποτικό σύστημα θα κληθεί να χαρτογραφήσει μια υποθαλάσσια έκταση τουλάχιστον 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν τριπλάσια από το Παρίσι) σε βάθος έως 4.000 μέτρων, καθώς επίσης και να φωτογραφίσει δέκα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως έμβιους οργανισμούς, ναυάγια ή ασυνήθιστους σχηματισμούς πετρωμάτων. Μάλιστα, οι οργανωτές του διαγωνισμού προτίθενται να τοποθετήσουν ένα ειδικό αντικείμενο στον βυθό, ένα είδος «τροπαίου» για την ομάδα που θα το βρει πρώτη. Η νικήτρια ομάδα θα πάρει το βραβείο των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η δεύτερη θα «παρηγορηθεί» με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ενα βίντεο για τον διαγωνισμό και την τελική του φάση που θα γίνει στην Ελλάδα:

Σήμερα, λιγότερο από το 15% των βυθών έχει χαρτογραφηθεί με ικανοποιητική ακρίβεια. Οπως λέγεται, οι επιφάνειες της Σελήνης και του Αρη που δεν καλύπτονται με νερό είναι γνωστές με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου βρίσκονται στη λεγόμενη «ελληνική τάφρο» του Ιονίου, με το βαθύτερο σημείο στο Φρέαρ των Οινουσσών, νοτιοδυτικά της Πύλου, να φθάνει τα 5.267 μέτρα.

«Διαλέξαμε τη νότια ακτή της Ελλάδας λόγω της εγγύτητάς της με τη βαθιά θάλασσα. Επιπλέον, διαθέτει την υποστήριξη από την ξηρά που χρειαζόμαστε, και φυσικά η Ελλάδα έχει μια θαυμάσια ιστορία θαλάσσιων εξερευνήσεων και εφευρέσεων – συνεπώς αποτελεί τέλεια επιλογή» δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η διευθύντρια του XPRIZE Τζιοτίκα Βιρμανί. Οταν ο χάρτης του βυθού ολοκληρωθεί, θα δοθεί στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», στο πλαίσιο της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια για τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου στα ανοιχτά της Πύλου. Το τηλεσκόπιο αυτό θα ανιχνεύει τα φευγαλέα υποατομικά σωματίδια νετρίνα, που έχουν αστροφυσική προέλευση (μαύρες τρύπες και άστρα που συγκρούονται, εκρήξεις σουπερνόβα και ακτίνων γάμμα, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες [κβάζαρ], κ.ά.).

Ενα ακόμα βίντεο για τον διαγωνισμό: 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...