Στο πολιτικά και οικονομικό «γκρίζο» ζήτημα της εξαγοράς της εταιρείας ηλεκτρισμού των Σκοπίων EDS (Energy Delivery Solutions, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ) από τη ΔΕΗ, επανέρχεται με νέα του ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ενώ απαντήσεις για την επίμαχη συμφωνία ζήτησε από την κυβέρνηση και η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.
Οπως καταγγέλλει ο κ. Μανιάτης, η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μία εταιρεία με αρνητική πιστωτική ικανότητα, με το 40% των ζημιών του κλάδου και μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία.
Τα χρήματα μάλιστα, δεν κατέληξαν στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.
Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς.
Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ.
Σε προηγούμενη ερώτησή του για το ποιος εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ της συγκεκριμένη εξαγορά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος του 51% της Επιχείρησης, έδωσε το «πράσινο φως» για την επίμαχη εξαγορά.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μανιάτης, το αξιοπερίεργο της απάντησης του κ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το διοικητικό συμβούλιο ελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ.τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.
Με βάση τα παραπάνω, ο πρώην υπουργός κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης.
Το θέμα της εξαγοράς της EDS από τη ΔΕΗ σήκωσε ψηλά στην ατζέντα και η Νέα Δημοκρατία, με την εκρόσωπο Μαρία Σπυράκη να καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις τόσο για τη σκοπιμότητα και τα κριτήρια της εν λόγω απόφασης, όσο και για το τίμημα που κατεβλήθη και κατέληξε στις τσέπες του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ.
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ερωτήματα εγείρονται επίσης και από το γεγονός ότι η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Για τον λόγο αυτόν, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα», αναφέρει η κυρία Σπυράκη στη δήλωσή της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News