Πόση σημασία έχει μισός βαθμός Κελσίου; Αν πρόκειται για το περιβάλλον, τεράστια!
Οι περιβαλλοντολόγοι πλέον διατείνονται ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε ανεπανόρθωτες οικολογικές και οικονομικές καταστροφές, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αρκεί η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου. Το όριο ασφαλείας πρέπει να μειωθεί στον ενάμιση βαθμό, και η μέση αύξηση της θερμοκρασίας της Γης δεν πρέπει να το φθάσει καν αυτό το όριο!
Οσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, λοιπόν, βρισκόμαστε στο σημείο της αντίστροφης μέτρησης έως την καταστροφή – αυτό λένε οι επιστήμονες απευθύνοντας την «τελική» τους προειδοποίηση για την ανάγκη περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από ενάμιση βαθμό Κελσίου.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ειδική έκθεση με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου (βλέπε εδώ) στην οποία τονίζεται ότι ο πλανήτης Γη οδεύει προς αύξηση θερμοκρασίας δύο ή και τριών βαθμών ακόμη, κάτι που καθιστά σοβαρή απειλή την κλιματική αλλαγή στο εγγύς μέλλον (έως το 2040 το αργότερο).
Οπως γράφουν το BBC αλλά και οι ΝΥΤ, η μελέτη επισημαίνει ότι για την επίτευξη του στόχου θα χρειαστούν μεγάλες αλλαγές από τις κυβερνήσεις και από τον κάθε άνθρωπο του αναπτυγμένου κόσμου ξεχωριστά και, φυσικά, υπέρογκες επενδύσεις ετησίως.
Πρέπει να υπάρξουν αμέσως αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα σε τέσσερα επίπεδα: ενέργεια, χρήση γης, αστικό περιβάλλον, βιομηχανία.
Πρέπει να υπάρξουν αμέσως αλλαγές σε κλίμακα αναπτυγμένων χωρών και σε προσωπικό επίπεδο: πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά, να οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να ταξιδεύουμε με τρένα-λεωφορεία και όχι με αεροπλάνα, να ζούμε σε μονωμένα σπίτια, να μην καταναλώνουμε προϊόντα «βεβαρημένα» από τη χρήση άνθρακα, κ.ά.
Η μελέτη επικεντρώνει στην ανάγκη να γίνουν οι παγκόσμιας κλίμακας αλλαγές ώστε: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να δίνουν έως και το 85% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 και, ακόμη, 7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης να χρησιμοποιηθούν για ενεργειακές καλλιέργειες.
Η έκθεση αναφέρει ότι για να συγκρατηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις στην ενέργεια περίπου 2,4 τρισ. δολ. μεταξύ του 2016 και του 2035.
Εκτιμάται ότι η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα βραχυπρόθεσμα θα κοστίσει, αλλά θα αποβεί φθηνότερη από τη διαδικασία απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα αργότερα.
Οι επιστήμονες λένε ακόμη ότι αν αποτύχουμε να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμιση βαθμό, θα επιταχυνθεί η τήξη των πάγων στους πόλους, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περίπου 10 εκατοστά, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις θερμοκρασίες των ωκεανών και στη γεωργική παραγωγή βασικών ειδών για τη σίτισή μας (δημητριακά, ρύζι, κ.λπ.).
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στις κυβερνήσεις στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Πολωνία, στο τέλος του 2018.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News