Δύο οικονομολόγους με ξεχωριστή συμβολή σε ζητήματα αιχμής των καιρών μας βράβευσε τη Δευτέρα η Σουηδική Τράπεζα με το Νομπέλ Οικονομίας.
Πρόκειται για τον Γουίλιαμ Νορντχάους και τον Πολ Ρόμερ, και οι δύο Αμερικανοί, που έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και την ευημερία του πληθυσμού.
Στο σκεπτικό της η επιτροπή σημειώνει για τον Νορντχάους ότι «εισήγαγε την κλιματική αλλαγή στην μακροοικονομική ανάλυση». Ο Πολ Ρόμερ «εισήγαγε τις τεχνολογικές καινοτομίες στις μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές αναλύσεις».
Με το έργο τους και οι δύο βραβευμένοι φέτος έδωσαν στην μακροοικονομία μία παγκόσμια κλίμακα, σημειώνει ο Guardian.
Ο Νορντχάους ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε ένα ποσοτικό μοντέλο που περιγράφει την σύνδεση σε παγκόσμιο επίπεδο της οικονομίας και του του κλίματος. Πρόκειται για ένα μοντέλο που σήμερα είναι τόσο διαδεδομένο ώστε να χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των επιπτώσεων από την εφαρμογή πολιτικών που αφορούν το κλίμα, όπως είναι οι φόροι στις εκπομπές άνθρακα.
Laureate William Nordhaus’ research shows that the most efficient remedy for problems caused by greenhouse gas emissions is a global scheme of carbon taxes uniformly imposed on all countries. The diagram shows CO2 emissions for four climate policies according to his simulations. pic.twitter.com/tmxUE6MiLn
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2018
Το έργο του Ρόμερ δείχνει πώς η συσσώρευση ιδεών διατηρεί μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, αλλά και πώς οι οικονομικές δυνάμεις επηρεάζουν καθοριστικά την παραγωγή καινοτομιών από τις εταιρείες. Ο Ρόμερ, καταλήγει η επιτροπή, έβαλε τις βάσεις για αυτό που αποκαλούμε «ενδογενή ανάπτυξη».
Παράλληλα, όμως, πριν από την απονομή γίνονταν συζητήσεις για το αν θα βραβεύσει η σουηδική επιτροπή μία γυναίκα, όπως έπραξε στη Φυσική, τη Χημεία και για το Νομπέλ Ειρήνης.
Οι εικασίες είχαν επικεντρωθεί σε περιπτώσεις όπως της γαλλίδας οικονομολόγου Εστέρ Ντιφλό, γνωστής και στην Ελλάδα για το έργο της πάνω σε μια δικαιότερη ανάπτυξη.
Άλλες τρεις πιθανές περιπτώσεις, ήταν η Αν Κρούγκερ, η Κλόντια Γκόλντιν και η Τζάνετ Κάρι, με σημαντικό έργο σε περισσότερο θεωρητικές πτυχές της επιστήμης.
Πιθανότητες συγκέντρωνε ακόμη και η έρευνα πάνω στις οικονομικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αλλά και σε μοντέλα για την απόδοση των επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News