565
Τον Νοέμβριο του 2017 ο 26χρονος Κινέζος Γου Γιονίνγκ έπεσε από ουρανοξύστη 62 ορόφων, στην προσπάθειά του να τραβήξει μία ακόμη εντυπωσιακή σειρά ριψοκίνδυνων selfies | Instagram

Νεκροί λόγω… selfie – Aδοξα φινάλε για μία ένδοξη πόζα

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 13:09
Τον Νοέμβριο του 2017 ο 26χρονος Κινέζος Γου Γιονίνγκ έπεσε από ουρανοξύστη 62 ορόφων, στην προσπάθειά του να τραβήξει μία ακόμη εντυπωσιακή σειρά ριψοκίνδυνων selfies
|Instagram

Νεκροί λόγω… selfie – Aδοξα φινάλε για μία ένδοξη πόζα

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 13:09

Νεκροί στον βωμό της τέλειας selfie; Και όμως, ναι. Σε μία εποχή κατά την οποία όλα περιστρέφονται γύρω από το προφίλ σου στο Instagram, πυκνώνουν δυστυχώς και οι υπερβολές. Ατομα σε όλον τον κόσμο, ηλικίας κατά μέσον όρο 23 ετών όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, μετατρέπονται σε κασκαντέρ: βγαίνουν στην ταράτσα ουρανοξύστη, κρεμιούνται από παράθυρα πολυώροφων κτιρίων, σκαρφαλώνουν σε γκρεμούς, βγάζουν το κεφάλι και μέρος του σώματός τους έξω από μικρά αεροσκάφη και διάφορα άλλα ευφάνταστα, προκειμένου να τραβήξουν την πιο παράδοξη, εντυπωσιακή και ριψοκίνδυνη selfie.

Κάποιοι, δυστυχώς, δεν στέκονται καθόλου τυχεροί. Καταλήγουν να πεθάνουν στην προσπάθειά τους να απαθανατίσουν τον εαυτό τους στην «τέλεια» πόζα. Η φωτογραφία τους στη συνέχεια κάνει τον γύρο του κόσμου ως «η μοιραία selfie» και όλοι πάνε παρακάτω. Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, πρωταθλήτρια σε τέτοιου είδους τραγικούς θανάτους είναι η Ινδία, ενώ από το 2011 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 259 περιστατικά σε όλον τον κόσμο.

Η έρευνα με τα ανατριχιαστικά στοιχεία δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Medicine and Primary Care του Ινστιτούτου «All India» και παραθέτει όλα τα απίθανα μέρη όπου έχουν βρει τον θάνατο νέοι που χάνουν τη ζωή τους στο όνομα ενός υπέρμετρου ναρκισσισμού. Οταν ποζάρεις στις ράγες ενός τρένου που έρχεται κατά πάνω σου, ή σε απόσταση αναπνοής από ένα άγριο ζώο, δεν είσαι θαρραλέος. Είσαι απλά απερίσκεπτος.

Τον Νοέμβριο του 2017 είχε σοκάρει η είδηση του θανάτου του 26χρονου Κινέζου Γου Γιονίνγκ, ο οποίος έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ουρανοξύστη 62 ορόφων. Μετά την Ινδία, η οποία μετρά συνολικά 159 νεκρούς από selfie από το 2011 έως το 2017, έρχονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Πακιστάν.

Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρεί ότι κακώς όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά. Ενας θάνατος ενός ματαιόδοξου Instagrammer που δεν υπολόγισε σωστά τον αέρα -ή το ύψος ή οποιαδήποτε άλλη αντίξοη συνθήκη- θα αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό, το Ιντερνετ θα γεμίσει με παλιότερες selfies του νεκρού και η ζωή εντός και εκτός social media θα συνεχιστεί κανονικά.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος σκοτωθεί την ώρα που οδηγεί το αυτοκίνητό του επειδή έβγαλε το κεφάλι του έξω από το παράθυρο για να βγάλει selfie και τράκαρε, ο θάνατος αυτός θα καταχωριστεί ως τροχαίο και όχι ως δυστύχημα λόγω selfie.

Οι πιο επιρρεπείς στους selfies θανάτους είναι οι νέοι και οι τουρίστες, οι οποίοι επίσης δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να ανεβάσουν εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις διακοπές τους.

Επιπλέον, ενώ κατά μέσον όρο είναι οι γυναίκες που βγάζουν περισσότερες selfies από τους άνδρες, ωστόσο προτιμούν να είναι πιο προσεκτικές, αφήνοντας τους παλικαρισμούς και τις επικίνδυνες πόζες στα αγόρια, που πάντα είχαν μία αδυναμία στους σούπερ ήρωες. Και κάπως έτσι, τα τρία τέταρτα των νεκρών από selfies είναι άνδρες.

«Πρέπει να απαγορευθούν οι selfies σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όπως τα ψηλά κτίρια, οι βουνοκορφές, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, κ.ά» τονίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Στη Ρωσία, ύστερα από απανωτά τραγικά συμβάντα το 2015, η αστυνομία είχε μοιράσει ειδικό ενημερωτικό έντυπο, καλώντας τον κόσμο να βγάζει μόνο «ασφαλείς selfies». «Μία ωραία selfie μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή» ήταν η προειδοποιητική φράση του κειμένου.

Αγνωστον αν ήταν πολλοί εκείνοι που συμμορφώθηκαν, μέσα στην τόση βουή των social media.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...