226
Μέρκελ και Τσίπρας σε Σύνοδο της ΕΕ. Το αίτημα προς το Βερολίνο για μη περικοπή των συντάξεων είναι όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης | Alexandros Michailidis / SOOC

Στροφή της Μέρκελ προς τη μη περικοπή των συντάξεων – Ποιους όρους βάζει

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 08:16
Μέρκελ και Τσίπρας σε Σύνοδο της ΕΕ. Το αίτημα προς το Βερολίνο για μη περικοπή των συντάξεων είναι όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης
|Alexandros Michailidis / SOOC

Στροφή της Μέρκελ προς τη μη περικοπή των συντάξεων – Ποιους όρους βάζει

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 08:16

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ότι είναι πολύ κοντά στο κάνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας για την μη περικοπή των συντάξεων (ψηφισμένη από την κυβέρνηση τωΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2019), θέτει ωστόσο δύο όρους.

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» την Τετάρτη επισημαίνεται ότι από το Βερολίνο ζητούν να αποδειχτεί χωρίς αμφισβήτηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα είναι 3,5% για το 2019.

Δεύτερον, η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα πρέπει να είναι η αφετηρία για την ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ως προς το γιατί γίνεται αυτή η στροφή, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε και άλλη εστία αναταραχής στην Ευρωζώνη. Σταθμίζει για αυτό την κρίση στην Ιταλία και επιπλέον, δεν θα ήθελε να διαταράξει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

To ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδιόχου για την «Καθημερινή» σημειώνει επίσης ότι για την στροφή αυτή της γερμανικής πλευράς είναι ενήμερος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η μη περικοπή των συντάξεων θα εμφανιστεί ως ανταπόκριση σε αίτημα τόσο της κυβέρνησης Τσίπρα όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ηδη και από το ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι το ζήτημα τέθηκε προς τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες στην πρόσφατη σύνοδο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...