Τους σιτοβολώνες της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλονγκτσιάνγκ επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό, σε ένα από τα «ταξίδια επιθεώρησης», ο Σι Τζινπίνγκ. Ωσάν ένας σύγχρονος Μάο Τσετούνγκ, ο κινέζος πρόεδρος συνομίλησε με αγρότες και εργάτες και οι προπαγανδιστές του Πεκίνου δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να αναδείξουν το λαϊκό προφίλ του ηγέτη τους.
Αλλά αυτήν τη φορά δεν επρόκειτο απλά για ακόμα ένα προπαγανδιστικό ταξίδι ρουτίνας με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του νέου Μεγάλου Τιμονιέρη. Ο Σι Τζινπίνγκ πέρασε ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου επικρίθηκε ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας του για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές του, γεγονός ενδεικτικό της νευρικότητας (αν όχι της ανησυχίας) που παρατηρείται στα υψηλά κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας, εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης, με υψηλότατους δασμούς, που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χώρας του Δράκου η Ουάσινγκτον.
Μπορεί σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει «ερωτευμένος» με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά πέρυσι, πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, μετά την επίσκεψή του στην Απαγορευμένη Πόλη, ο αμερικανός πρόεδρος έδειχνε να είναι ενθουσιασμένος με τον Σι και την φιλοξενία που του επιφύλαξε ο κινεζικός λαός. Τα όποια «φιλικά» αισθήματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν και εν μέσω του πολέμου των δασμών μεταξύ των δύο κρατών, ο 65χρονος ηγέτης των Κινέζων περιοδεύει ανά τη χώρα του και επισκέπτεται χωράφια και εργοστάσια για να ενισχύσει το κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας ενώπιον της νέας μεγάλης πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει ο κινεζικός λαός.
Ο Σι εμφανίζεται σίγουρος, πλέον, πως η πραγματική αιτία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, είναι η στρατηγική επιδίωξη των Αμερικανών να διεξάγουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο σε εμπορική εκδοχή, αυτήν τη φορά, ούτως ώστε να στερήσουν από τον αντίπαλό τους τα απαραίτητα μέσα για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξή του που προβλέπεται στο αναπτυξιακό σχέδιο «Made in China 2025». Όσον αφορά την κρισιμότητα της κατάστασης, ενδεικτική είναι η άποψη ενός Κινέζου που γνωρίζει πολύ καλά τόσο τον κόσμο του εμπορίου όσο και της υψηλής τεχνολογίας. «Αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και είκοσι χρόνια», υποστηρίζει ο Τζακ Μα.
Οπότε, τα κινεζικά ΜΜΕ δεν σταματούν να αναμεταδίδουν βίντεο με τον πρόεδρό τους να προετοιμάζει τον κινεζικό λαό για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει στο πλαίσιο της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. «Είναι εγχώριας παραγωγής όλες αυτές οι πρώτες ύλες;», εμφανίζεται σε ένα από αυτά να ρωτά ο Σι, συνομιλώντας με ένα εργάτη σε εργοστάσιο κατασκευής τροχαίου υλικού στην πόλη Κικιχάρ. «Ναι, τα πάντα», απαντάει εκείνος, βλέποντας τον ηγέτη του να γνέφει επιδοκιμαστικά.
«Η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους εξαρτάται από την οικονομική μας ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να ενισχύουμε τις ικανότητές μας και να αυξάνουμε τις δυνατότητές μας, να επιδιώκουμε τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία, ειδικά την αυτόνομη καινοτομία. Μόνον τότε θα είναι για πάντα ανίκητη η Κίνα και θα έχει την πρωτοβουλία», εξήγησε στη συνέχεια ο Σι ενώπιον ενός ενθουσιασμένου πλήθους εργατών που χειροκροτούσε. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, έχοντας επισημάνει ήδη την ανάγκη να θέσουν οι Κινέζοι ως στόχο τους την αυτάρκεια, ο Σι πήρε στα χέρια του ένα μπολ με ρύζι για να τονίσει αμέσως μετά με νόημα «κινέζικο ρύζι, κινέζικο μπολ».
Οι εικόνες του κινέζου πρόεδρου από τις επισκέψεις του σε χωράφια είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τα πορτραίτα που εξυμνούσαν την προσωπικότητα και τη δράση του Μάο Τσετούνγκ, του κατεξοχήν γητευτή των μαζών στην Κίνα, που βρισκόταν πάντα στο πλευρό των εργατών και των γεωργών. Ακολουθώντας τα βήματά του, ο Σι, ο οποίος επικρίνεται ήδη πως προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια προσωπολατρία ανάλογων διαστάσεων, επέλεξε και εκείνος να απαθανατιστεί κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό, καθώς προπορεύεται μιας ομάδας περιχαρών γεωργών. Και, όπως ακριβώς και ο Μάο, έτσι και ο Σι επιδιώκει την αυτάρκεια των Κινέζων. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών έγκειται στο ότι ο Μάο είχε στο μυαλό του κυρίως την αγροτική αυτάρκεια ενώ σήμερα ο Σι στοχεύει στην τεχνολογική υπεροχή – παρότι συνεχίζει να εμφανίζεται μεταξύ αγροτών και εργατών. Περπατάει σε σιτοβολώνες αλλά σκέφτεται μικροτσίπ, λογισμικά και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «made in China».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News