Σε δύο επιστήμονες που συνέβαλαν στη θεραπεία μορφών του καρκίνου απονεμήθηκε το Νομπέλ Ιατρικής για το 2018.
Πρόκειται για τον Τζέιμς Π. Αλισον, 70 ετών, και τον Τασούκου Χόνζο, 76 ετών, η έρευνα των οποίων υποβοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα φρενάροντας την ανάπτυξή τους.
Το έργο των δύο επιστημόνων έδωσε τη δυνατότητα για μια τέταρτη μείζονα μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου, την ανοσοθεραπεία, δίπλα στις χειρουργικές επεμβάσεις, τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία.
Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μηχανισμούς που το εμποδίζουν να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Αυτούς τους αναστολείς, τα «φρένα» του ανοσοποιητικού, εκμεταλλεύονται κάποιες μορφές καρκίνου για να αναπτύσσονται ανενόχλητες. Αντίθετα, το έργο των δύο βραβευμένων δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση στα καρκινικά κύτταρα.
Ο Αλισον, που εργάζεται σήμερα σε ερευνητικό κέντρο στο Χιούστον, μελέτησε μία πρωτεΐνη που αναστέλλει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στον τρόπο έκκρισης αυτής της πρωτεΐνης κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στα καρκινικά. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ και στη Νέα Υόρκη.
Το έργο του Αλισον οδήγησε στην δημιουργία του ipilimumab, του πρώτου φαρμάκου μιας κατηγορίας (checkpoint inhibitors) που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο πήρε άδεια χρήσης από τον αμερικανικό φορέα τροφίμων και φαρμάκων το 2011.
Τα φάρμακα της κατηγορίας επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαπολύσει πλήρη επίθεση κατά του καρκίνου. Εχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικά κατά του μεταστατικού μελανώματος, του καρκίνου των πνευμόνων και αυτού της ουροδόχου κύστης.
Παρά ταύτα, όπως σημειώνει η Washington Post, μικρότερη επιτυχία έχουν κατά του καρκίνου του παγκρέατος και του προστάτη, ενώ έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες σε κάποιους ασθενείς.
2018 #NobelPrize laureate James P. Allison studied a protein that functions as a brake on the immune system. He realised the potential of releasing the brake and unleashing our immune cells to attack tumours. He developed this concept into a new approach for treating patients. pic.twitter.com/MWYS3DnD8n
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 1, 2018
Ο Χόνζο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ανακάλυψε μια διαφορετική πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού (T-cells) η οποία έχει και αυτή το ρόλο του φρένου, αν και με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.
Το έργο του Χόνζο επικεντρώνεται και αυτό στην αναστολή της δράσης του οργανισμού. Ανακάλυψε την πρωτεΐνη το 1992 και μετά από δέκα χρόνια, το 2002, παρουσίασε ένα φάρμακο που εμποδίζει την ενοποίηση των καρκινικών κυττάρων. Το Opdivo έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η θεραπεία έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε περιπτώσεις μελανώματος και καρκίνου των πνευμόνων.
Οι δύο βραβευθέντες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο που ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια κορώνες ή περίπου 870.000 ευρώ.
Την Τρίτη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ανακοινωθεί το Νομπέλ Φυσικής, την Τετάρτη το βραβείο Χημείας και την Παρασκευή το Νομπέλ Ειρήνης. Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι βραβευθέντες με το Νομπέλ Οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος δεν πρόκειται να δοθεί Νομπέλ Λογοτεχνίας λόγω σεξουαλικών σκανδάλων. Το 2019 θα δοθούν δύο βραβεία Λογοτεχνίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News