Την κεφαλή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επί πίνακι είναι διατεθειμένος να ζητήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και η πτέρυγα των «σκληρών» του Brexit, όσο οι διαπραγματεύσεις για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να καρκινοβατούν και η πρωθυπουργός επιμένει στο σχέδιό της, γνωστό ως «Τσέκερς».
Το σκηνικό της εσωκομματικής μάχης εκτυλίσσεται στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο άρχισε χθες, Κυριακή, στο Μπέρμιγχαμ.
Θα είναι αυτή η μητέρα των μαχών για τη ζωή της Τερέζα Μέι στην πολιτική, όπως τονίζει το Bloomberg; Εξαρτάται από το πόσο είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει και σε ποιους.
Η πρωθυπουργός θα μιλήσει την Τετάρτη και θα πρέπει να αναμένουμε αρκετή κριτική εναντίον της. Ως τότε οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις δίνουν και παίρνουν.
Από τους συνέδρους η Μέι ζητά να εγκρίνουν το σχέδιό της για την αποχώρηση από την ΕΕ – ένα σχέδιο η Ευρώπη απέρριψε και ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε «παρανοϊκό». Ενώ η ίδια θέλει επί της ουσίας μιας νέας μορφής συμφωνία με την ΕΕ στον εμπορικό τομέα και για την διακίνηση των αγαθών, ο Τζόνσον και οι συν αυτώ πιέζουν πάντα για καθαρή και οριστική αποχώρηση.
Ο εκρηκτικός πρώην επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις ανέβασε και άλλο τους τόνους σε συνέντευξή του στους Sunday Times, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του κρίσιμου συνεδρίου των Συντηρητικών. Εκεί χαρακτήρισε «εντελώς παράλογο» το σχέδιο της πρωθυπουργού και δεν δίστασε να την «καρφώσει» για την στάση της απέναντι στην όλη διαδικασία της εξόδου, αμφισβητώντας την ακόμα και την ικανότητά της να παραμένει στην Ντάουνινγκ Στριτ διαπραγματευόμενη τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.
«Σε αντίθεση με την πρωθυπουργό, εγώ έκανα εκστρατεία για το Brexit. Σε αντίθεση με την πρωθυπουργό, εγώ πάλεψα για αυτό και το πίστεψα. Νομίζω ότι είναι σωστό για τη χώρα μας. Νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα δυστυχώς δεν είναι αυτό που υποσχεθήκαμε στον λαό το 2016», είπε ο Τζόνσον στους Sunday Times σε μια συνέντευξη που το έγκυρο φύλλο χαρακτήρισε ως μανιφέστο –και την πρώτη ευθεία αμφισβήτηση της αρχηγίας της Μέι.
Ο Τζόνσον κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να αντιγράψει τον (αρχηγό των Εργατικών) Τζέρεμι Κόρμπιν» και ζήτησε από τους Τόρις «να είναι επιτέλους υπερήφανοι για τις “συντηρητικές” ιδέες τους».
Πυρά δέχτηκε η πρωθυπουργός και από τον πρώην υπουργό Brexit Στιβ Μπέικερ που είπε ότι το σχέδιο είναι αποτέλεσμα «υπερβολικής επιρροής» από τα λόμπι και τον βρετανικό σύνδεσμό βιομηχανιών.
«Πιστεύω στο Brexit», ήλθε η έμμεση απάντηση της πρωθυπουργού σε συνέντευξή της στο BBC, σε μια έξοδο που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και θα διαφυλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά πάντως αρνήθηκε να απορρίψει το ενδεχόμενο για ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στο σχέδιο του Τσέκερς, θέση που εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο την πτέρυγα των σκληρών του Brexit μέσα στο κόμμα της.
Την επίθεση στην ΕΕ ανάλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Σε ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο μίλησε για μια Ευρώπη που θέλει να τιμωρήσει το μέλος της που επιθυμεί να αποχωρήσει και την παρομοίωσε με την Σοβιετική Ενωση.
«Αν μετατρέψεις την λέσχη της ΕΕ σε φυλακή, η επιθυμία να βγεις θα μεγαλώσει και δεν θα είναι ο μοναδικός φυλακισμένος που θα θέλει να αποδράσει».
Η Μέι έχει τέλος να αντιμετωπίσει και την μικρή αλλά υπαρκτή ομάδα των Τόρις που είναι υπέρ της Ευρώπης και θα επιθυμούσαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Επικαλούνται «σημαντικούς αριθμούς» στελεχών με το μέρος τους, αλλά χωρίς διευκρινίσεις για το μέγεθος αυτής της ομάδας.
- Διαβάστε: Ο «κόκκινος» Κόρμπιν πρωθυπουργός;
Το στοίχημά της είναι να ελέγξει το κόμμα της και τις φατρίες του. Χωρίς όπως απτά αποτελέσματα με τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και χωρίς εσωκομματική ομοψυχία, η ημερομηνία της εξόδου, στις 29 Μαρτίου θα πλησιάζει απειλητική για όλους – ίσως πρώτα από όλα για το δικό της πολιτικό μέλλον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News