309
Το σήμα του οίκου αξιολόγησης στο κτίριό του, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη | wikipedia commons

O Moody’s -τελικά- δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 20:33
Το σήμα του οίκου αξιολόγησης στο κτίριό του, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη
|wikipedia commons

O Moody’s -τελικά- δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 20:33

Την προηγούμενη εβδομάδα οι πληροφορίες που έβγαιναν από το Μαξίμου -και έφτασαν να μεταδοθούν και από την ΕΡΤ- ήταν άκρως αισιόδοξες αναφορικά με την αναβάθμιση της χώρας μας από τον Moody’s.

Τελικά, στον «πάγο» κρατά την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο «Β3» στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε με πέντε μέρες καθυστέρηση. Οι προοπτικές (outlook) παραμένουν «θετικές».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αξιολόγησης ήταν προγραμματισμένη να δημοσιοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή με τις πληροφορίες που διέρρεαν να κάνουν λόγο για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα στο «Β2».

Ο οίκος αξιολόγησης στην αναφορά του τονίζει παράλληλα ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία τοποθετούνται η διαφαινόμενη ισχυρή θέληση για εφαρμογή απαιτητικών μεταρρυθμίσεων, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι ήπιες χρηματοδοτικές ανάγκες (με δεδομένη τη στήριξη των πιστωτών της χώρας).

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού χρέους της Ελλάδας θα χρειαστεί την εφαρμογή μία ιδιαίτερα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια…

Ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 2% και θα ενισχυθεί στο 2,2% το 2019.

Εκτιμά ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,6% για το τρέχον έτος και το 3,3% για το 2019, με το χρέος να διαμορφώνεται το 2018 στο 188% του ΑΕΠ και να υποχωρεί στο 177,7% του ΑΕΠ το 2019.

Επιπρόσθετα, ο οίκος τονίζει ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, καθώς αντικατοπτρίζουν τη δυνατότητα ταχύτερης της αναμενόμενης ανάπτυξης εντός των επόμενων ετών, καθώς οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Προσθέτει, όμως, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι προοπτικές θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει και να προωθήσουν πιο εντατικά την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...