177
Διαδήλωση για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στην Αβάνα το 2016 | EPA/ALEJANDRO ERNESTO

«Ναι» στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα πει η Κούβα

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 15:11
Διαδήλωση για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στην Αβάνα το 2016
|EPA/ALEJANDRO ERNESTO

«Ναι» στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα πει η Κούβα

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 15:11

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι είναι σύμφωνος να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο τελεί υπό αναθεώρηση, το δικαίωμα προσώπων του ιδίου φύλου να παντρεύονται.

«Προσωπικά θεωρώ ότι η αναγνώριση του γάμου -χωρίς περιορισμούς- απαντά στο πρόβλημα της εξάλειψης κάθε είδους διάκρισης στην κοινωνία» ανέφερε ο Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR και μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

«Πολλά ταμπού έχουν σπάσει» παραδέχτηκε ακόμη ο πρόεδρος της χώρας.

Το Σύνταγμα της Κούβας, το οποίο καθιερώθηκε το 1976, ορίζει ρητά τον γάμο σαν ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Το αναθεωρημένο κείμενο προγραμματίζεται να εγκριθεί με δημοψήφισμα τον Φεβρουάριο του 2019.

Το BBC σημειώνει ότι πρόκειται για σημαντική μεταστροφή για την Κούβα, η οποία μετά την επανάσταση του 1959 καταδίωξε συστηματικά τους ομοφυλόφιλους.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, το καθεστώς άλλαξε τη στάση του χάρη και στις ενέργειες της Μαριέλα Κάστρο, κόρης του Ραούλ και επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τη Σεξουαλική Αγωγή.

Ο Ντίας-Κανέλ είναι ο πρώτος μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες κυριαρχίας των Κάστρο, του Φιντέλ και του Ραούλ, στην ηγεσία της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...