Με το πρόσχημα ενός οικονομικού φόρουμ και των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας με τη συμμετοχή της Κίνας, οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Απω Ανατολής.
Το «μενού» δεν περιορίστηκε στα παραδοσιακά μπλινίς (ένα είδος κρέπας) με χαβιάρι που μαγείρεψαν, φορώντας τις ποδιές τους μπροστά τις κάμερες, αλλά επεκτάθηκε και στον κοινό οικονομικό εχθρό, τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Επειτα άλλωστε επισφράγισαν τη συμμαχία τους με λίγη βότκα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα στο 2018.
Πέρα από τα τυπικά για τις ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών, στον τομέα της πολιτικής, της ασφάλειας και την άμυνας, οι δύο ηγέτες έσπευσαν να σημειώσουν ότι η συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου θα επεκταθεί πέρα από τα στρατιωτικά.
Το παγκόσμιο εμπόριο είναι κεντρικό ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο πρόεδρος Σι έχει υποσχεθεί να στηρίξει τη Ρωσία και αντιτίθεται σε κάθε κίνηση προστατευτισμού. Είναι μια έμμεση αλλά σαφής απάντηση στις ΗΠΑ και την αύξηση των δασμών όπως την έχει εξαγγείλει -και υλοποιήσει- ο πρόεδρος Τραμπ.
Το εμπόριο ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο θα ξεπεράσει φέτος τα 100 δισ. δολάρια, έναντι 84 δισ. πέρυσι. Σημαντικός όγκος σε κάθε περίπτωση που πάντως υπολείπεται σημαντικά από τον όγκο των αμερικανοκινεζικών εμπορικών επαφών που φτάνουν τα 710 δισ. με θηριώδες πλεόνασμα 335 δισ. υπέρ της Κίνας.
Εν τω μεταξύ στη Σιβηρία και τη ρωσική Απω Ανατολή επικρατεί στρατιωτική κινητικότητα ενόψει της διεξαγωγής της άσκησης «Vostok 2018» («Ανατολή 2018»), της μεγαλύτερης του είδους της από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Περίπου 300.000 στρατιώτες με χιλιάδες οχήματα και εκατοντάδες αεροσκάφη, ελικόπτερα και drone πρόκειται να ασκηθούν σε σενάρια ταχείας ανάπτυξης των δυνάμεων. Μαζί τους θα συμμετάσχουν 3.000 κινέζοι στρατιώτες αλλά και δυνάμεις από τη Μογγολία.
Οι Times σημειώνουν ότι οι αριθμοί του έμψυχου υλικού και των μέσων που έχουν στη διάθεσή του μπορεί και να είναι υπερβολικοί – ενδεχομένως και να ισχύει.
Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση είναι ένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ που από την άλλη άκρη της αχανούς Ρωσίας παρακολουθεί με ψυχραιμία (όπως λέει) την κινητοποίηση της Ρωσίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News