528
Τι κοινό έχει ο Ομηρος με το Facebook; Και οι δύο είναι αυθεντίες στο να δημιουργούν σχέσεις δικτύωσης μεταξύ των ανθρώπων | CreativeProtagon

Ποιο Facebook; Τους είχε προλάβει πριν από 3.000 χρόνια η «Οδύσσεια»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 06:50
Τι κοινό έχει ο Ομηρος με το Facebook; Και οι δύο είναι αυθεντίες στο να δημιουργούν σχέσεις δικτύωσης μεταξύ των ανθρώπων
|CreativeProtagon

Ποιο Facebook; Τους είχε προλάβει πριν από 3.000 χρόνια η «Οδύσσεια»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 06:50

Αν εξαιρέσουμε τους παντοδύναμους θεούς και τα μυθικά τέρατα, μία νέα έρευνα για την «Οδύσσεια» του Ομήρου, θεωρεί ότι ότι το πασίγνωστο έπος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αληθινά πρόσωπα και πραγματικά γεγονότα-μπολιασμένα φυσικά με την αστείρευτη φαντασία του σπουδαίου ποιητή.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η νέα αυτή μελέτη, ανακάλυψε κάποιους ενδιαφέροντες συσχετισμούς ανάμεσα στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και στο Facebook του Ζάκερμπεργκ. Αναλύοντας διεξοδικά τις σχέσεις ανάμεσα στους 342 συνολικά ήρωες του έπους, οι μελετητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν, είναι πολύ πιο ρεαλιστικός από τον αντίστοιχο σε άλλα έργα μυθοπλασίας. Και ότι μπορεί η «Οδύσσεια» να είναι σχεδόν 3.000 χρόνια παλαιότερη από το Facebook, ωστόσο περιέχει συμπεριφορές φιλίας που παραπέμπουν στα σημερινά social media!

Το «καστ» της «Οδύσσειας» περιλαμβάνει 342 χαρακτήρες. Τα διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν τις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων ή μυθικών πλασμάτων, που με κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους (The Conversation)

«Οταν βλέπεις δίκτυα ανθρώπων, είτε πρόκειται για μία συντροφιά αρχιτεκτόνων ή μία κλασική “παρέα” του Facebook, παρατηρείς ότι έχουν κάποια κοινά μεταξύ τους, ακόμη και κοινούς γνωστούς. Αυτό αποδεικνύει και τη γνωστή φράση “τί μικρός που είναι ο κόσμος”. Κάθε άτομο έχει πολλές διασυνδέσεις και τείνει να κάνει παρέα με άλλα άτομα, που έχουν παρόμοιες διασυνδέσεις. Αυτά τα δίκτυα ανθρώπων, συνηθίζουν να λειτουργούν με κάποιου είδους ιεραρχία» εξηγούν οι ερευνητές στο site «The Conversation».

Και συνεχίζοντας: «βρήκαμε ουσιαστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ομηρικό έπος σχετίζεται με τη δομή των social media. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε: είχε ο Ομηρος τέτοια γνώση του πώς δομείται και λειτουργεί ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων, ή μήπως όσα έγραφε βασίζονταν τελικά σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα;».

«Οδυσσέας και Πολύφημος» (1896, Arnold Böcklin): Ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του ξεφεύγουν από τον κύκλωπα Πολύφημο. Η έρευνα απομόνωσε τα μυθικά τέρατα και εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ των κοινών θνητών, ξεχωριστά (Wikipedia)

Για τη συγκεκριμένη έρευνα εργάστηκαν φοιτητές από το πανεπιστήμιο Πόντα Γκρόσα στη Βραζιλία και από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία. Ενα από τα εντυπωσιακά τους συμπεράσματα, είναι ότι οι ήρωες της «Οδύσσειας» έχουν συνολικά 1.747 συνδέσεις μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν ιστό «επαφών» εξίσου περίπλοκο με εκείνον του Facebook.

Οταν μάλιστα αποφάσισαν να βγάλουν εκτός της έρευνας 24 μυθικά πρόσωπα, όπως θεούς και τέρατα, διαπίστωσαν ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των κοινών θνητών-που πιθανότατα βασίζονταν σε χαρακτήρες αληθινών προσώπων-, έγιναν ακόμη πιο στενές. «Το προφανές συμπέρασμα είναι πως η Οδύσσεια είναι ένα αμάλγαμα αληθινών και φανταστικών προσώπων» αναφέρουν οι ερευνητές.

Αραγε ο Οδυσσέας θα ήταν «φίλος» με τους μνηστήρες στο Facebook; (Wikipedia)

Θεωρούν λοιπόν οι φοιτητές που αποφάσισαν να ρίξουν νέο φως σε αυτό το έπος, ότι «ο Ομηρος δεν περιορίστηκε απλά στο να συλλέξει τους πιο γνωστούς μύθους που κυκλοφορούσαν και διαδίδονταν από στόμα σε στόμα εκείνη την εποχή. Οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων του είναι τόσο πολύπλοκες και διαδραστικές, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν ήταν κατασκευάσματα της πλούσιας φαντασίας του».

Υπάρχουν ήδη σκέψεις να «διαβάσουν» κι άλλες ιστορίες μέσα από τη σύγχρονη γλώσσα των social media. Σειρά έχει η Βίβλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...