Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε το Σάββατο την ΠΓΔΜ για να εκφράσει τη στήριξή της για την συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, αλλά και για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Η γειτονική χώρα γιορτάζει σήμερα την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Η επίσκεψη της καγκελαρίου γίνεται ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για το ονοματολογικό, στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ο διεθνής παράγοντας.
Την καγκελάριο υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Η Μέρκελ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι.
Είναι σημαντικό ότι η καγκελάριος δεν θα συναντηθεί με πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την εναντίωση του προέδρου της γειτονικής χώρας στη συμφωνία για το ονοματολογικό και στις προσπάθειες υπονόμευσής της.
Στη συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ακόμη σημείωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.
Ακόμη, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.
Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η αποδοχή της συμφωνίας στο δημοψήφισμα δεν προϋποθέτει μόνο πλειοψηφία υπέρ του «Ναι», αλλά και ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 50%. Και αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τη στάση του. Πολυάριθμες εθνικιστικές οργανώσεις καλούν σε μποϊκοτάζ, ελπίζοντας να ακυρώσουν τη συμφωνία λόγω χαμηλής συμμετοχής.
Αλλά και αν ακόμη η συμφωνία περάσει τον σκόπελο του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, το οποίο δεν ελέγχει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνάμεις του «Ναι», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επισκέφθηκαν ήδη τα Σκόπια.
Μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος αναμένονται και άλλοι υψηλοί επισκέπτες από το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, μία εβδομάδα μετά την Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενώ στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News