Το απέδειξε ο ίδιος, περίτρανα μάλιστα, πως το χιούμορ δεν ανήκει στα ατού του προέδρου της Γαλλίας. Γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να εξοργίσει πολλούς συμπατριώτες του με μια δήλωση στην οποία προέβη κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη. Επιθυμώντας να εκφράσει το θαυμασμό του για την αποκαλούμενη flexsecurity της Δανίας, το οικονομικό μοντέλο, δηλαδή, που συνδυάζει την ευελιξία στην αγορά εργασίας με την ασφάλεια που προσφέρει στους άνεργους ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας, ο γάλλος πρόεδρος, ενώπιον της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ της Δανίας, επέκρινε τους Γάλλους χαρακτηρίζοντάς τους «Γαλάτες που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις».
«Ας μην είμαστε αφελείς, ό,τι είναι δυνατό συνδέεται με μια κουλτούρα, με έναν λαό που διαμορφώθηκε από την ιστορία του. Αυτός ο λουθηρανικός λαός (οι Δανοί) που βίωσε τις ριζικές αλλαγές των τελευταίων ετών, δεν είναι σαν τους Γαλάτες που αντιστέκονται στις αλλαγές», είπε κατά λέξη ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας. Υποστήριξε, ωστόσο, πως η εκλογή του στην προεδρία επέφερε μια «πολιτισμική αλλαγή» στην πατρίδα του, επισημαίνοντας πως σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες της «μεταμόρφωσης της Γαλλίας από τους πολίτες της».
Αμέσως, όμως, οι πολιτικοί αντίπαλοί του, αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times, τον κατηγόρησαν ότι προσέβαλε το γαλλικό έθνος αλλά και την περίφημη αδιαλλαξία του πιο διάσημου Γαλάτη στην ιστορία, του αξιαγάπητου Αστερίξ, ο οποίος ως γνωστόν μαζί με τον Οβελίξ και τα υπόλοιπα μέλη της ανυπότακτης φυλής τους, αρνούνταν πεισματικά να υποταχθούν στις λεγεώνες των Ρωμαίων.
Ο Λοράν Βοκιέ, ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικανών κατηγόρησε τον Μακρόν ότι επιδιώκει να «θάψει τον Αστερίξ και τον Οβελίξ», προσθέτοντας ότι η απροθυμία των δύο Γαλατών να αποδεχτούν τον ρωμαϊκό εκσυγχρονισμό αποτελεί στοιχείο «της γοητείας μας, της ταυτότητάς μας». Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντροδεξιάς υπενθύμισε, επίσης, στους συμπολίτες του, ότι ο πρόεδρός τους συνηθίζει, όπως φαίνεται, να τους προσβάλει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πέρυσι, στην Αθήνα επέκρινε τους «τεμπέληδες» εργαζόμενους της Γαλλίας ενώ στο Βουκουρέστι υποστήριξε πως οι Γάλλοι «μισούν τις μεταρρυθμίσεις». «Είναι απαράδεκτο να ακούμε έναν πρόεδρο να επικρίνει και να γελοιοποιεί τους Γάλλους», είπε ο Βοκιέ. «Όπως συνήθως, ο Μακρόν περιφρονεί τους Γάλλους όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι Γαλάτες θα χαρούν να απαντήσουν στην αλαζονεία και την περιφρόνησή του», υπογράμμισε από την πλευρά της και η Μαρίν Λεπέν.
Μια πρώτη απάντηση, πάντως, ο γάλλος πρόεδρος την έλαβε έμμεσα από τον Πασκάλ Παβαζό. Έπειτα από συνάντησή του με υπουργούς κατά την οποία συζήτησαν τα σχέδια της κυβέρνησης περί ενθάρρυνσης των ανέργων να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μέσω της περικοπής των γενναιόδωρων επιδομάτων ανεργίας, ο επικεφαλής του συνδικάτου Force Ouvrière, περιέγραψε τους Γάλλους ως «ανυπότακτους Γαλάτες που είναι πιστοί στο κοινωνικό τους μοντέλο όσον αφορά την κοινωνική πρόοδο και μάχονται διαρκώς κατά της οπισθοδρόμησης που σχεδιάζεται».
Φτάνοντας, χθες, στο Ελσίνκι, δεύτερο προορισμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο Μακρόν απέρριψε τις επικρίσεις, προσδιορίζοντας πως η αναφορά του στους Γαλάτες ήταν απλά μια «χιουμοριστική πινελιά».
«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί ζήτημα να δηλώνω ότι η Γαλλία αποτελείται από γαλατικές φυλές. Αυτό δεν σημαίνει ότι περιφρονώ τους Γάλλους. Εγώ αγαπάω τη Γαλλία και τους Γάλλους. Δεν είναι περιφρονητικό το να λέγεται η αλήθεια: είμαστε μια χώρα που δεν αγαπά τις διαρκείς αλλαγές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News