544
Ο Τζον Μπόλτον (αριστερά) ίσως δείχνει στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο τον αμερικανικό τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου | REUTERS / Gleb Garanich

«Κλοιός» της Δύσης γύρω από τη Ρωσία, για Αμυνα και Ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2018, 18:05
Ο Τζον Μπόλτον (αριστερά) ίσως δείχνει στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο τον αμερικανικό τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου
|REUTERS / Gleb Garanich

«Κλοιός» της Δύσης γύρω από τη Ρωσία, για Αμυνα και Ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2018, 18:05

Σε προσεγγίσεις των ομόρων της Ρωσίας κρατών επιδίδεται η Δύση, με έναν γύρο επισκέψεων ανώτατων αξιουματούχων.

Στις επαφές τους οι Δυτικοί (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) βολιδοσκοπούν προθέσεις και εκτιμούν δυνατότητες που, πέρα των αμυντικών, άπτονται και των ενεργειακών ζητημάτων.

Τα αμερικανικά συμφέροντα εκπροσωπεί στις εν λόγω επαφές ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον και τα ευρωπαϊκά (ΕΕ) η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Τη βασική ατζέντα των συνομιλιών αποτελούν δύο ακανθώδη θέματα, τα οποία συνιστούν «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία και τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή: πρώτον, η ένταξη κάποιων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ και, δεύτερον, η «εναλλακτική λύση» στα Ενεργειακά (εξόρυξη και διανομή), προς όφελος των συμφερόντων της Δύσης και εις βάρος των ρωσικών.

Ο Μπόλτον στο Κίεβο

Η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο στις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει ακόμη δουλειά να κάνει, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Ο Μπόλτον είπε ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η ουκρανική κρίση και ότι θα ήταν επικίνδυνο να αφεθεί η κατάσταση ως έχει στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές στη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα παραμείνουν έως ότου η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά.

Οσον αφορά τα ενεργειακά θέματα, ο Μπόλτον είπε απερίφραστα στους Ουκρανούς ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου. «Πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα να προσκαλέσετε αμερικανικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία» συνέστησε ο Μπόλτον στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Η Μέρκελ στον Καύκασο

Η γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε μια εσπευσμένη ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου είχαν υποσχεθεί το 2008 στην πρώην σοβιετική δημοκρατία ότι μία ημέρα θα μπορούσε να γίνει και αυτή μέλος της συμμαχίας.

Φυσικά, στο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο ένταξης της Γεωργίας αντιδρά σφόδρα η Ρωσία.

Επάνω: Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Μάμουκα Μπακχτάντζε υποδέχεται την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην Τιφλίδα (REUTERS / Irakli Gedenidze) Κάτω: Η κυρία Μέρκελ στο Κέντρο Τεχνολογίας του Ερεβάν, στην Αρμενία (REUTERS / Hayk Baghdasaryan / Photolure)

«Η θέση της Γερμανίας είναι ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι για το άμεσο μέλλον, τα πράγματα έρχονται σταδιακά» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδας.

Η Ρωσία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη σε δύο δημοκρατίες που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία το 1992, στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία, ενώ η Γεωργία την καταγγέλλει για «κατοχή».

«Πρόκειται για κατοχή του 20% του εδάφους της Γεωργίας, αυτό είναι μία μεγάλη αδικία» δήλωσε η Μέρκελ στους φοιτητές, μάλιστα επισκέφθηκε τα διοικητικά σύνορα με τη Νότια Οσετία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας περιοδεύει στον Καύκασο και εντός του 48ώρου θα έχει ολοκληρώσει τις επισκέψεις της στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν θα συζητήσει ενεργειακά θέματα και την πιθανότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο που παραδίδεται στην Ευρώπη.

Οι νευροτοξίνες στην Αγγλία

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία θα τεθούν επίσημα σε ισχύ τη Δευτέρα, σύμφωνα με κοινοποίηση που αναρτήθηκε την Παρασκευή στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, έναν καθημερινό κατάλογο όπου καταγράφονται πράξεις και κανονισμοί των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...