239
Ο εικονιζόμενος Αμερικανός Τζέιμς Νγκουγιέν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και θα απελαθεί στις ΗΠΑ | REUTERS/Stringer

Δύο Αμερικανοί καταδικάστηκαν για συνωμοσία στο Βιετνάμ

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2018, 18:35
Ο εικονιζόμενος Αμερικανός Τζέιμς Νγκουγιέν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και θα απελαθεί στις ΗΠΑ
|REUTERS/Stringer

Δύο Αμερικανοί καταδικάστηκαν για συνωμοσία στο Βιετνάμ

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2018, 18:35

Σε ποινές κάθειρξης από πέντε έως 14 χρόνια καταδικάσθηκαν δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανοί, στο Βιετνάμ. Η κατηγορία για την οποία κρίθηκαν ένοχοι είναι αυτή της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος», σύμφωνα με τα εκεί Μέσα, κρατικά βεβαίως.

Η δικαστική εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αντικατοπτρίζει τη σκλήρυνση της βιετναμικής πολιτικής εναντίον των αντιπάλων της.

Οι δώδεκα καταδικασθέντες ανήκουν στην Εθνική Προσωρινή Κυβέρνηση του Βιετνάμ (PNGV), μια αντικομμουνιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1990 στην Καλιφόρνια, όπου πολλοί βιετναμέζοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μετά το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ, το 1975.

Υστερα από μία δίκη που διήρκεσε δύο ημέρες στην πόλη Χο Τσι Μινχ, οι δώδεκα κρίθηκαν ένοχοι για διανομή προπαγανδιστικών φυλλαδίων, συνωμοσία για την κατάληψη του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού και παρακίνηση σε μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Απριλίου 2017, κατά την επέτειο του τέλους του Πολέμου του Βιετνάμ, το 1975, αναφέρει δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας Phap Luat.

Οι δύο αμερικανοί υπήκοοι, Φαν Εϊντζελ και Νγκουγιέν Τζέιμς Χαν, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι έφθασαν από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ για να υποστηρίξουν τη συνωμοσία, καταδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και θα απελαθούν αφού εκτίσουν την ποινή τους.

Δεκαπέντε μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης έχουν ήδη καταδικασθεί για απόπειρα επίθεσης πέρυσι, στο διεθνές αεροδρόμιο της Χο Τσι Μινχ. Η ομάδα κατηγορείται επίσης ότι είχε τοποθετήσει πέρυσι τον Ιούνιο βόμβα έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Ανόι, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει η Διεθνής Αμνηστία, περίπου εκατό αντιφρονούντες κρατούνται στις φυλακές του Βιετνάμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...