Την «επιτυχημένη έξοδο» της Ελλάδας από το μνημόνιο χαιρετίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος.
«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο.
Επισημαίνει ακόμη ότι αυτό έγινε εφικτό, «χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM”.
» Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», σημειώνει.
Ναι μεν, αλλά από τον διεθνή Τύπο
Ωστόσο την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης που δεν τελείωσε για την Ελλάδα παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η χώρα μπορεί επιτέλους να αποχωρεί από τα μνημόνια -και αυτό να παρουσιάζεται ως το ελληνικό success story- ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα, γράφει στον Guardian ο Λάρι Ελιοτ.
Όπως τονίζει: «Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες».
Το πρόγραμμα στήριξης «άλλαξε ριζικά την οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων» γράφει από την πλευρά του το Bloomberg.
Παραθέτει μια σειρά από επιπτώσεις από την κρίση – από την υψηλή ανεργία στη συρρίκνωση του ΑΕΠ και του δημοσίου τομέα – και κρίνει τις επιδόσεις της Ελλάδας.
Η μαραθωνίου των ελληνικών προγραμμάτων «θα σηματοδοτούσε τον τερματισμό της κρίσης της ευρωζώνης, αν δεν υπήρχε η Ιταλία και οι ενοχλητικοί φόβοι ότι οι ατέλειες της νομισματικής ένωσης δεν έχουν διορθωθεί», γράφει η Wall Street Journal.
Σημειώνει ότι «το καθοριστικό μάθημα από την ελληνική κρίση είναι ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι αδύνατη, αλλά οι επιπτώσεις είναι τόσο καταστροφικές που από πολιτική άποψη είναι αβάσταχτες. Αυτός είναι ο λόγος που το 2015 η Ελλάδα επέστρεψε από την άβυσσο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News