Μία ημέρα πριν την τυπική λήξη του 3ου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα, ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού και διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου, Γιώργος Τσίπρας, σπεύδει να σημειώσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες μέχρι το 2022 (κάνοντας έμμεση αναφορά στο περίφημο «μαξιλαράκι» ασφαλείας), ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επόμενη οικονομική χρονιά πηγάζει από τη στρατηγική έντασης που σκοπεύει να αναπτύξει η αντιπολίτευση».
Με συνέντευξή του στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζεται καθησυχαστικός για τη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας.
«Αναφορικά με τη μελλοντική δυνατότητα δανεισμού δεν πρέπει να ανησυχούμε καθώς με τη συμφωνία που επιτύχαμε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες έως το 2022, οι δαπάνες διαχείρισης του χρέους είναι διαχειρίσιμες έως το 2032, ενώ ήδη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει κάτω από το 4% και κυμαίνεται λόγω συγκυριακών παραγόντων εκτός Ελλάδος», αναφέρει μεταξύ άλλων..
Οσο για το αν συντρέχει λόγος πανηγυρισμών που η χώρα βγαίνει στο ξέφωτο των μνημονίων, ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού εκτιμά πως «δεν πανηγυρίζουμε όσο θα έπρεπε την επιτυχία ότι διαπραγματευτήκαμε ένα σαφώς ηπιότερο πρόγραμμα». Την ίδια στιγμή όμως, προσθέτει πως «η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, της επίπλαστης ευμάρειας με δανεικά».
«Καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα. Σημαίνει ότι παύει το καθεστώς της επιτροπείας και αποκτούμε τον έλεγχο της οικονομικής μας πολιτικής, έστω και με τον στενό κορσέ των πλεονασμάτων του 3,5% μέχρι το 2022. Δεν υπαγορεύονται πλέον από τους δανειστές μας νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας κι έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί με την κοινωνία όρθια, χωρίς όξυνση των ανισοτήτων και με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη σημερινή.
«Η οικονομία αναπτύσσεται ήδη για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί για περισσότερα από δέκα χρόνια» παρατήρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ανοδική πορεία των δεικτών των επενδύσεων και των εξαγωγών θα ενισχυθεί περαιτέρω από την έξοδο στις αγορές και την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης.
Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Τσίπρας έδωσε μία πρόγευση του τι θα επακολουθήσει σε επίπεδο κυβερνητικών εξαγγελιών (βλέπε ανακοινώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ) κάνοντας λόγο για στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών, ώστε όπως είπε, « να δοθούν οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, να μειωθεί περισσότερο η ανεργία, με τη δημιουργία νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης, να συνεχισθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας και να ανακτηθεί όσο το ταχύτερο το καταστραμμένο από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News