550
Τα θύματα της κόκκινης παλίρροιας | Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

H κόκκινη παλίρροια απειλεί τη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 21:45
Τα θύματα της κόκκινης παλίρροιας
|Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

H κόκκινη παλίρροια απειλεί τη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 21:45

Η κόκκινη παλίρροια όπως αποκαλείται, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που η εμφάνισή του έχει σημάνει συναγερμό στην Φλόριντα, καθώς ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ειδών, ακόμη και των πιο… ανθεκτικών όπως 300 θαλάσσιων χελώνων, ενός φαλαινοκαρχαρία κι ενός  γιγάντιου καλαμαριού μήκους οκτώ μέτρων που ξεβράστηκαν νεκρά στις ακτές της αμερικανικής πολιτείας.

«Είναι απλό: δεν υπάρχουν πλέον ψάρια στον βυθό [της περιοχής]. Η κόκκινη παλίρροια τα σκότωσε όλα», τόνισε μιλώντας στην Washington Post ο υδροβιολόγος κι ερευνητής Ρικ Μπάρτελσον του Sanibel-Captiva Conservation Foundation.

Εξαιτίας της παλίρροιας, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρικ Σκοτ, κήρυξε επτά κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Θέτω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που πλήττονται από κόκκινη παλίρροια, παρέχοντας σε αυτές σημαντική χρηματοδότηση και πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις τρομακτικές επιπτώσεις της», τόνισε ο Σκοτ.

 

Νεκρά ψάρια στις ακτές της Φλόριντα… (φωτό: Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images)

Η ανακοίνωση αφορά στις περιοχές Χίλσμπορο, Κόλιερ, Σάρλοτ, Σαρασότα, Μάνατι και Πινέλας, ενώ καλύπτει και κομμάτι της νοτιοδυτικής Φλόριντα που περιλαμβάνει τις πόλεις της Τάμπα, Μπράντεντον, Φορτ Μάιερς και Νέιπλς.

Ο Σκοτ επίσης τόνισε ότι θα διατεθούν 900.000 δολάρια ως επιχορηγήσεις στην σκληρά δοκιμασμένη από την παλίρροια Λι Κάουντι, όπου προειδοποιητικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί σε περισσότερα από 170 σημεία πρόσβασης σε παραλίες.

Τι είναι η κόκκινη παλίρροια

Ερυθρά ή κόκκινη παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.

Οι μικροοργανισμοί των οποίων η έξαρση προκαλεί τις ερυθρές παλίρροιες είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πλευστότητά τους και να σχηματίζουν πυκνές, εμφανείς κηλίδες κοντά στην υδάτινη επιφάνεια. Ορισμένα είδη δινομαστιγωτών περιέχουν φωτοσυνθετικές χρωστικές οι οποίες ποικίλουν χρωματικά από πράσινες έως καφετιές και κόκκινες.

Ερευνήτρια στο Κέντρο Προστασίας Αγριας Ζωής της Φλόριντα εξετάζει τις χαρακτηριστικές «φουσκάλες» της κόκκινης παλίρροιας (φωτό: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission Handout via REUTERS)

Όταν οι φυτοπλαγκτικοί αυτοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν χρωματισμό των νερών τα οποία ποικίλουν χρωματικά από μωβ μέχρι σχεδόν ροζ. Δεν είναι όλες οι ανθίσεις φυτοπλαγκτού αρκετά πυκνές και έντονες ώστε να προκαλέσουν χρωματισμό των υδάτων όπως, επίσης, και όλοι οι χρωματισμοί των υδάτων οι οποίοι σχετίζονται με την άνθιση φυτοπλαγκτού δεν έχουν κοκκινωπό χρώμα.

Επιπλέον, οι ερυθρές παλίρροιες δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτού έναντι του όρου ερυθρά παλίρροια.

Μερικές ερυθρές παλίρροιες σχετίζονται με την παραγωγή βιοτοξινών, την εξάντληση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου και άλλες βλαβερές επιπτώσεις και γενικά τέτοιες εξάρσεις στην άνθιση του φυτοπλαγκτόν περιγράφονται ως επιβλαβείς ανθίσεις φυτοπλαγκτού). Οι πιο εμφανείς επιπτώσεις αυτών των ειδών ερυθρών παλιρροιών σχετίζονται με τη θνησιμότητα της ιχθυοπανίδας, πελαγικής και παράκτιας, της ορνιθοπανίδας, των υδρόβιων θηλαστικών και άλλων οργανισμών.

Και ασφαλώς η κατανάλωση από τον άνθρωπο ψαριών και θαλασσινών που έχουν προσβληθεί από τις τοξίνες μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μέχρι και θάνατο!

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κολυμπούν, να τρώνε ή έστω να αναπνέουν σε περιοχές κοντά στο φαινόμενο», τόνισε ο καθηγητής Υδροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Λάρι Μπραντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...