-
The Guardian
Γιατί οι γυναίκες δεν φοράνε πλέον μαύρα
Το μαύρο «υπήρξε επί δεκαετίες συνώνυμο της διαχρονικής κομψότητας, αλλά τώρα χαρούμενα χρώματα που τραβάνε την προσοχή, το εξωθούν εκτός της γκαρνταρόμπας», αναφέρει σε κείμενό της η Χάνα Μάριοτ. «Περιηγηθείτε σε οποιαδήποτε ιστότοπο μόδας και θα δείτε ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο να ξεπροβάλει», σημειώνει χαρακτηριστικά η fashion editor του Guardian, υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό». Στη Βρετανία εξακολουθούν να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η απόρριψη του μαύρου υπέρ των έντονων χρωμάτων δεν αποτελεί απλά μια εποχική παρέκκλιση. Γιατί εδώ και μήνες τα περιοδικά και τα sites μόδας έχουν κατακλυστεί από χρώματα, είτε πρόκειται για το εντυπωσιακό κίτρινο φόρεμα που επέλεξε να φορέσει η Αμάλ Αλαμουντίν στο γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ είτε για το ροζ «παντελόνι-αιδοίο» (vagina trousers) της Τζανέλ Μονά.
Τα χρώματα είναι της μόδας με το μερίδιο της αγοράς των χρωματιστών – και μάλιστα έντονα – ρούχων να ξεπερνάει τον περασμένο Ιανουάριο το 20% ενώ πριν από μία διετία ήταν 16,7%. Εν τω μεταξύ από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018, οι πωλήσεις των μαύρων ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 10%. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι «το μαύρο πέθανε». Σύμφωνα, ωστόσο με την Φλόρενς Ολντέι, αναλύτρια της Euromonitor International, το μερίδιο των μαύρων ρούχων θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο στις αγορές. Κυρίως εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. «Σήμερα το γραφείο σου μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, τα όρια μεταξύ επίσημου και ανεπίσημου, εργασίας και κατοικίας, online και offline είναι, πλέον, δυσδιάκριτα. Τα χρώματα δεν θεωρούνται πλέον φαιδρά, εκκεντρικά ή ακατάλληλα».
Άλλωστε, όλοι όσοι και όσες στη Βρετανία πρέπει «να φαίνονται αλλά να μην ακούγονται», σημειώνει η Μάριοτ, χρησιμοποιούν εδώ και πολλές δεκαετίες και με εξαιρετική μαεστρία τα έντονα χρώματα, ώστε να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η βασίλισσα Ελισάβετ, φανατική των φανταχτερών χρωμάτων, παρά τα 92 της χρόνια.
Φαίνεται πως η εποχή κατά την οποία οι ειδικοί της μόδας προέτρεπαν τις γυναίκες να φορούν μαύρα ρούχα ώστε να φαίνονται πιο αδύνατες ανήκουν στο παρελθόν. Φωτογραφία: Shutterstock
-
The New York Times
Κέικ, σαλάμι και κρασί Μελάνια από την πόλη της Πρώτης Κυρίας
«Μετά την Μελάνια τα πράγματα πραγματικά άλλαξαν. Τώρα υποδεχόμαστε τουρίστες από όλον τον κόσμο», ανέφερε περιχαρής, μιλώντας στους New York Times ο δήμαρχος της Σέβνιτσα, μιας κωμόπολης 5.000 κατοίκων στην κεντρική Σλοβενία όπου μεγάλωσε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, πριν από μια τριετία, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία, η ετήσια τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 15%. Και οι χιλιάδες τουρίστες που καταφτάνουν κάθε χρόνο στην πόλη συνήθως γεύονται όχι τόσο τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα άλλα «κέικ Μελάνια, κρέμα Μελάνια, κρασί Μελάνια, τσάι Μελάνια, σαλάμι Μελάνια, φέτες μήλου επικαλυμμένες με σοκολάτα Μελάνια» ενώ μπορούν να αγοράσουν ακόμα και «παντόφλες Μελάνια».
Πλέον στην πόλη υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να μην παραπέμπουν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, στην πρώτη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ με καταγωγή από τη Σλοβενία. Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν επιτρέπει στους τοπικούς επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τον όνομα της Μελάνια Τραμπ. Εκείνοι, ωστόσο, καταφέρνουν να αναδείξουν τα προϊόντα τους ονομάζοντας, για παράδειγμα, το κρασί «First Lady» και τις παντόφλες «White House».
Ενδεικτικό του αέρα επιχειρηματικής αισιοδοξίας που πνέει στη Σέβνιτσα είναι το γεγονός ότι το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο ήταν κλειστό επί χρόνια, άνοιξε φέτος ξανά τις πόρτες του για να φιλοξενεί όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη της κυρίας Τραμπ. Σύμφωνα με στελέχη της Kopitarna, της υποδηματοποιίας που φτιάχνει τις παντόφλες Μελάνια, η σύζυγος του αμερικανού προέδρου ανέδειξε όχι μόνον την πόλη τους αλλά τη Σλοβενία ως χώρα γιατί έως τότε «πολλοί άνθρωποι νόμιζαν πως είμαστε η Σλοβακία».
Στο γραφείο τουρισμού, οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ένα βιβλίο για τα χρόνια που έζησε η Μελάνια στη Σλοβενία – «Melania Trump: The Slovenian Side of the Story» – καθώς και πλήθος προϊόντων που έχουν ως σημείο αναφοράς την First Lady των ΗΠΑ, όπως οι φέτες μήλων με σοκολάτα. Σύμφωνα, ωστόσο, με την επικεφαλής του γραφείου, η Σέβνιτσα δεν είναι η Μελάνια αλλά «η κοιλάδα στην οποία απλώνεται, η πεζοπορία, η κοπή των ξύλων, το φεστιβάλ σαλαμιού μόνον για άνδρες, η γιορτή κρασιού, τα φεστιβάλ αλιείας και μπύρας. Και φυσικά το κάστρο» της πόλης που χτίστηκε το 12ο αιώνα.
Η Μελάνια Κναβς, όπως ονομαζόταν τότε, έφυγε από την Σέβνιτσα πριν από περίπου 30 χρόνια, αρχικά για να σπουδάσει στη Λιουμπλιάνα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, και στη συνέχεια, λίγα χρόνια αργότερα, για να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φωτογραφία: REUTERS/Vincent Kessler
-
The Sun
Ραδιενεργό κρασί στην Καλιφόρνια εξαιτίας της Φουκουσίμα
Επτά χρόνια έχουν περάσει από τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα ενώ η Ιαπωνία εξακολουθεί να δίνει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καταστροφής που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011. Την ίδια ώρα, ωστόσο, πυρηνικοί φυσικοί από τη Γαλλία φέρεται να εντόπισαν ραδιενεργά σωματίδια από την Ιαπωνία σε κρασιά που παρήχθησαν στην περίφημη κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνιας. Η καταστροφή και το λιώσιμο των πυρήνων τριών πυρηνικών αντιδραστήρων στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταΐτσι είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «ραδιενεργού νέφους που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό, φτάνοντας έως τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών», εξήγησε ένας από τους γάλλους επιστήμονες, αναφέρει η βρετανική Sun.
Αναλύοντας το περιεχόμενο 18 μπουκαλιών κρασιού που παρασκευάστηκαν από το 2009 και μετά, εντόπισαν μικροποσότητες καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου του καισίου που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα της διαδικασίας σχάσης. Πριν από 32 χρόνια, όταν έλαβε χώρα μια άλλη πυρηνική καταστροφή, εκείνη του Τσερνόμπιλ στη σημερινή Ουκρανία, οι επιστήμονες είχαν επίσης εντοπίσει το ραδιενεργό στοιχείο στα κρασιά της Ευρώπης. Η κατανάλωση καισίου 137 αυξάνει, φυσικά, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων αλλά στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ποσότητα των πυρηνικού υλικού που διέρρευσε από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν και αξιωματούχοι της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια.
Ο σεισμός που σημειώθηκε το 2011 και το τσουνάμι που προκλήθηκε στη συνέχεια είχαν ως αποτέλεσμα, πέρα από την καταστροφή τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού, να χάσουν τη ζωή τους 16.000 άνθρωποι, κανένας, ωστόσο εξαιτίας της έκθεσής του σε ραδιενεργά στοιχεία. Φωτογραφία: Matt Cardy/Getty Images/Ideal Images
-
CNN
Ενα τετράκις εκατομμύριο τόνοι διαμάντια στα έγκατα της Γης
Είναι σίγουρα πολύτιμα. Είναι επίσης παντοτινά και εξακολουθούν να τα λατρεύουν εκατομμύρια γυναίκες. Αλλά φαίνεται πως δεν είναι τόσο σπάνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν, μάλιστα, ότι είναι κατά 1.000 φορές περισσότερα από όσα πιστεύαμε έως σήμερα. Σύμφωνα με μια νέα διεπιστημονική μελέτη ερευνητών από το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) κάτω από την επιφάνεια της Γης κείτονται 1.000.000.000.000.000, ήτοι ένα τετράκις εκατομμύριο, τόνοι διαμαντιών. Προειδοποιεί, όμως, το CNN πως δεν πρόκειται σύντομα να κατακλυστούν οι αγορές όλου του κόσμου από διαμάντια. Γιατί αυτά τα τεράστια αποθέματα εντοπίζονται σε βάθος από 140 έως 250 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, κατά πολλά χιλιόμετρα βαθύτερα από το σημείο έως το οποίο έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος. Στο αδαμαντωρυχείο Μιρ, για παράδειγμα, στη Ρωσία, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη οπή που διάνοιξαν οι άνθρωποι στην επιφάνεια της Γης αλλά το βάθος της μόλις που ξεπερνάει το μισό χιλιόμετρο.
Για την πραγματοποίηση της έρευνας τους, οι επιστήμονες του ΜΙΤ συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Μπέρκλεϊ, το Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας ενώ αξιοποίησαν την τεχνολογία μέσω της οποίας υπολογίζεται το μέγεθος των σεισμών. Για τις μετρήσεις τους οι σεισμολόγοι χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα καθώς η ταχύτητά τους αλλάζει ανάλογα με τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και την πυκνότητα των ορυκτών στα οποία προσκρούουν ταξιδεύοντας.
Τα διαμάντια που καταλήγουν στα κολιέ και τα δαχτυλίδια φτάνουν πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων. Φωτογραφία: REUTERS/Stefan Wermuth/File Photo
O Guardian για τον εξοβελισμό του μαύρου από τις γκαρνταρόμπες των γυναικών / Οι New York Times για την Πρώτη Κυρία της Σέβνιτσα / H Sun για τα «ραδιενεργά» κρασιά της Καλιφόρνια / Και το CNN για...