Μια απλή δικαιολογία επιστράτευσε ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο πρώην συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν που είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου κατηγορούμενος για βία και αντιποίηση αρχής.
«Εκανα λάθος, μια μεγάλη βλακεία» παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στον Monde, την εφημερίδα που έφερε στη δημοσιότητα το βίντεο με τον Μπεναλά να ξυλοκοπεί διαδηλωτές στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι.
«Δεν αισθάνομαι ότι πρόδωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αισθάνομαι ότι έκανα μια μεγάλη βλακεία και ότι έκανα ένα λάθος. Όμως αυτό το λάθος είναι μεγαλύτερο από πολιτικής άποψης: δεν θα έπρεπε ποτέ να έχω πάει σε αυτήν τη διαδήλωση ως παρατηρητής, θα έπρεπε να έχω παραμείνει πίσω», εξηγεί για τη βία που κατηγορείται ότι άσκησε σε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.
Πάντως δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει, εξάλλου σε βάρος του είναι σε εξέλιξη και δικαστική έρευνα.
Ο Μπεναλά καταγγέλλει ακόμη ότι χρησιμοποιήθηκε σαν αδύναμος κρίκος για να επιτεθούν κάποιοι στον πρόεδρο Μακρόν και «να τον πιάσουν από τον γιακά».
«Δεν είμαι υπέρ των θεωριών συνωμοσίας. Όσον αφορά όμως αυτό που συνέβη μετά, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Υπήρχε από την αρχή μια βούληση για επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό είναι απολύτως σίγουρο», σημειώνει.
Ποιοι ήταν όμως οι υποκινητές αυτής της επίθεσης; Ο ίδιος εξηγεί ότι «αυτοί που έβγαλαν αυτήν την πληροφορία είναι (πρόσωπα) σημαντικού επιπέδου, πολιτικοί και αστυνομικοί. Και δεν πιστεύω ότι έχει σχέση ο (υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ) Κολόμπ, στον οποίο έχω εμπιστοσύνη, γι’αυτόν δεν είμαι τίποτα. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν γύρω του που θα μπορούσαν…».
Πώς βρέθηκα στο πλευρό του Μακρόν
Ο Μπεναλά εξηγεί ότι βρέθηκε στο πλευρό του Μακρόν το 2016 όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Οργάνωσε την ασφάλεια του υποψήφιου και του κινήματος LREM γιατί, όπως λέει, το επιτελείο του Μακρόν ήταν άπειρο σε αυτά τα ζητήματα. Αναφέρεται ακόμη στο πώς έφτασε να οπλοφορεί, λόγω των καθηκόντων του στην ασφάλεια.
Μετά την ανάληψη καθηκόντων, τον πλησίασαν από το επιτελείο του -προέδρου πλέον- Μακρόν και του έδωσαν μια σημαντική θέση στην προεδρία με μισθό, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, 6.000 ευρώ καθαρά – και όχι 10.000 όπως γράφτηκε.
Ο ρόλος του δεν ήταν ακριβώς η ασφάλεια: «Για παράδειγμα, αν ο πρόεδρος πήγαινε στο θέατρο, εγώ φρόντιζα για την ηρεμία του προεδρικού ζεύγους, για την εικόνα του προέδρου». Πάντως συνεργαζόταν στενά με την υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου.
Ο Monde σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο Μπεναλά είναι επισήμως εκτός του προεδρικού μεγάρου, διατηρεί δεσμούς με αυτό. Τουλάχιστον ένα άτομο που είναι κοντά στους Μακρόν ήλθε να τον βρει, ενώ η συνέντευξη δόθηκε στην κατοικία άλλου ενός ατόμου με διασυνδέσεις.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση δέχονται πιέσεις και σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για αυτό το πολιτικό σκάνδαλο, το σοβαρότερο που αντιμετώπισε ως τώρα ο Μακρόν.
Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τον ρόλο του Μπεναλά και τις αρμοδιότητές του όταν εργαζόταν στο προεδρικό μέγαρο, όπως και την τιμωρία που του επιβλήθηκε μυστικά όταν έγιναν γνωστές οι ενέργειές του αυτές την Πρωτομαγιά χωρίς ωστόσο αυτές να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης.
Την Τρίτη, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Μακρόν επιχείρησε να πάρει πάνω του την ευθύνη για την υπόθεση – και άρα έμμεσα να κλείσει το ζήτημα. «Ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ», τόνισε, χωρίς αυτό να κλείσει την υπόθεση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News