Σαρωτική μεταρρύθμιση των κανόνων οι οποίοι διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα στο ηλεκτρονικό περιβάλλον τελικά δεν προέκυψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν, την Πέμπτη 5 Ιουλίου, με 278 ψήφους υπέρ, 318 κατά και 31 αποχές, την πρόταση υιοθέτησης της σχετικής Οδηγίας την οποία εισηγήθηκε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.
Η συνέχεια θα είναι διαβουλεύσεις, τροπολογίες, εκ νέου συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος τον Σεπτέμβριο.
Στο Στρασβούργο οι περισσότερες ομάδες, μεταξύ αυτών το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, διχάστηκαν ενόψει της ψηφοφορίας. Και η τελική απόρριψη ήρθε ως αποτέλεσμα πιέσεων που ασκήθηκαν από χρήστες του Ιντερνετ (που φοβήθηκαν φορολόγησή τους) και εταιρείες-κολοσσούς (που δεν θέλουν να πληρώσουν), και λογίζεται ως πρώτη νίκη του λεγόμενου «λόμπι των νέων τεχνολογιών». Το θέμα του copyright παραμένει όμως ανοικτό και συνεπώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση σε επίπεδο μεγάλων συμφερόντων – από τη μια πλευρά βρίσκονται οι όμιλοι των ΜΜΕ και από την άλλη οι ιντερνετικοί «γίγαντες» διακίνησης πληροφοριών.
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής της Οδηγίας Αξελ Φος εξέφρασε τη λύπη του «που η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υποστήριξε τη θέση που υποστηρίζω εγώ και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων – θα επανεξετάσουμε το θέμα τον Σεπτέμβριο και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Ενωση των Ευρωπαίων Εκδοτών FEP εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας με την οποία, παράλληλα, δηλώνει την επιθυμία της να συνεργαστεί με το Ευρωκοινοβούλιο ώστε να επιτευχθεί «ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στο κρίσιμο ζήτημα της νομοθέτησης του copyright». Ο πρόεδρός της μάλιστα είπε, χολωμένος, ότι «η φωνή όσων στηρίζουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα πρέπει να εισακούεται περισσότερο από τις πλατφόρμες που επιδιώκουν την ατιμωρησία». Και με έμφαση τόνισε: «Το Ιντερνετ δεν μπορεί να είναι ένα ψηφιακό Φαρ Ουέστ, όπου όποιος έχει τα περισσότερα λεφτά και τον μεγαλύτερο έλεγχο θα αποφασίσει για τους ευρωπαίους πολίτες».
Στον αντίποδα, η γερμανίδα ευρωβουλευτίνα των Γερμανών Πειρατών Τζούλια Ρέντα πανηγυρίζει: «Μεγάλη επιτυχία! Οι διαμαρτυρίες σας έπιασαν τόπο!»
Διασημότητες στο παιχνίδι
Διάφοροι «επώνυμοι» τοποθετήθηκαν στο θέμα πριν από τη λήψη της απόφασης: από τον τραγουδοποιό Πολ Μακάρτνεϊ, κάποτε μέλος των Μπιτλς, μέχρι τον άγγλο κωμικό Στίβεν Φράι, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Politico.
Ο Μακάρτνεϊ δημοσιοποίησε μία «ανοιχτή επιστολή» με την οποία, όσον αφορά τα θέματα «μουσικής και κουλτούρας» όπως γράφει, κρίνει θετική την υιοθέτηση μιας Οδηγίας για τα δικαιώματα στο Ιντερνετ. Στον αντίποδα ο Φράι, θεωρεί ότι το όλο θέμα των δικαιωμάτων σχετίζεται με τη στήριξη των ισχυρών Μέσων παγκοσμίως, αλλά και με απόπειρα επιβολής λογοκρισίας στο Ιντερνετ.
Στην πραγματικότητα μαίνεται πόλεμος οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των κολοσσών του Διαδικτύου (Google, Facebook, κ.λπ.) και των κατόχων πνευματικών και εμπορικών δικαιωμάτων, όπως είναι οι εκδοτικοί οίκοι, οι όμιλοι των ΜΜΕ (εφημερίδες και περιοδικά) αλλά και οι δισκογραφικές εταιρείες.
Στις προ της ψηφοφορίας αιτιάσεις των «ιντερνετικών» η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ναταλί Βάντισταντ είχε απαντήσει συγκαταβατικά, λέγοντας ότι «η πρότασή μας δεν στοχοποιεί του χρήστες του Διαδικτύου, ούτε τους λογοκρίνει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News