Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε πρωί – πρωί τους εκπροσώπους του Τύπου σε έκτακτη συνέντευξη εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Με όσα είπε όμως για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κήρυξε -έστω και ατύπως- την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά άνοιξε το χαρτί των εκλογών προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό του κόμματός του λόγω της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.
«Κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα υπάρξει χωρίς την έγκριση του λαού και αυτό γίνεται με δύο τρόπους: εκλογές ή δημοψήφισμα, αναλαμβάνω την ευθύνη», ξεκαθάρισε δίνοντας συνέχεια στις εθνικοπατριωτικές κορώνες (του ιδίου και του αντιπροέδρου του, Παναγιώτη Σγουρίδη) περί αποχώρησης από την κυβέρνηση με το που έρθει ( αν έρθει) η συμφωνία στη Βουλή.
Ο κ. Καμμένος ζήτησε δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας ή πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωσή της από τη Βουλή, διαφορετικά όπως είπε, υπάρχει και η λύση των εκλογών.
Η απάντηση του Μαξίμου ήταν άμεση και ήρθε από τα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, που σημείωσε ότι οι 180 βουλευτές είναι εκτός συνταγματικής πρόβλεψης. Όσο για την απαίτηση περί δημοψηφίσματος, εκτίμησε ότι σε ζητήματα με υψηλή φόρτιση δεν πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα.
«Για μας», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».
«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές»
Όπως επεσήμανε, ακόμα και η κύρωση που έγινε στα Σκόπια, δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ (σ.σ. κάνοντας αναφορά στην αναπομπή της συμφωνίας από τον Γκοόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη βουλή των Σκοπίων).
Εν όψει εξάλλου της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, κατά την οποία η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όπως έχει πει και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, δεν υπάρχει διαδικασία ένταξης για τα Σκόπια χωρίς να έχει προηγηθεί δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, έγκριση από τη βουλή και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.
ΝΑΤΟ για τα Σκόπια δεν υπάρχει αν δεν υπάρξει κύρωση της συμφωνίας, και στην Ελλάδα εγώ θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 8.30 το πρωί και πρόσθεσε: «Η συμφωνία για μένα είναι κακή και θα κάνω τα πάντα για να την μπλοκάρω».
«Δεν κάνω τσαλιμάκια»
Το καλύτερο το άφησε για το τέλος ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε αν θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Και βέβαια θα παραστώ, εγώ δεν κάνω τσαλιμάκια, απάντησε προκαλώντας ένα ελαφρό μειδίαμα στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνέντευξη.
Με άλλα λόγια μάς είπε ότι ως υπουργός Αμυνας θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα πει στους εταίρους της χώρας πως η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ είναι μία κακή συμφωνία που δεν έχει κυρωθεί, οπότε δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης της Συμμαχίας στα Σκόπια. Αλλά ακόμα και αν έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, θα κάνει τα πάντα για μην περάσει. Μέχρι που θα ρίξει τον ίδιο αυτόν τον Πρωθυπουργό που συνοδεύει στις Βρυξέλλες!
Λεονταρισμοί και σενάρια για σικέ διαφωνία
Τη Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος δεν πήγε επιδεικτικά στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα για να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα της επόμενης ημέρας, Αφού ξέσπασε σούσουρο για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την «ενέργεια διαμαρτυρίας» ο υπουργός Αμυνας συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στις 8.30 το πρωί της Τρίτης .
Η παιδιάστικη απουσία του από το υπουργικό με τη δικαιολογία ότι είχε σημαντικά τηλεφωνήματα λίγα μέτρα πιο κάτω, στο γραφείο του στη Βουλή, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του να εμφανιστεί εξόχως διαφοροποιημένος και χολωμένος από τη γραμμή του μείζονος κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό.
Στο Μαξίμου είναι ήδη σε εξέλιξη μία επιχείρηση υποβάθμισης του όλου θέματος παρ’ όλο που η απόφαση του κυβερνητικού εταίρου να μην παραστεί σε μια «ιδιαίτερη» όπως την χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, συνεδρίαση, μετά την «ιστορική απόφαση» του Eurogroup για το χρέος, φέρεται να προκάλεσε μεγάλη ενόχληση.
Δεν λείπουν ωστόσο και αυτοί που έσπευσαν να σχολιάσουν τις απειλές Καμμένου για εκλογές, ως ανέξοδους λεονταρισμούς χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.
Μέχρι σήμερα άλλωστε, η κυβέρνηση έχει επιμελώς αποφύγει να διευκρινίσει πότε θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή και προκειμένου να παραταθεί ο βίος της συγκυβέρνησης δεν αποκλείεται να τραβήξει σε χρόνο η… άφιξη της συμφωνίας. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει στην επόμενη Βουλή ώστε να έχει βγει και από τη δύσκολη θέση.
Ουδείς πάλι, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας των δύο εταίρων για τον χρόνο των εκλογών (σ.σ. σημειώνεται ότι οι δυο τους, παρά την απουσία Καμμένου από το υπουργικό, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τη συνεδρίαση) σε μια εξέλιξη που αν τελικά επιβεβαιωθεί, μετατρέπει αυτομάτως τις «απειλές Καμμένου» σε στημένη φαρσοκωμωδία.
Η ουσία είναι ότι ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος τελεί υπό σύγχυση μπροστά στις αντιδράσεις που προκαλεί το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών στο εσωτερικό του κόμματός του.
Από το «δεν την ψηφίζω», πήγε στο «φεύγω με το που κατατεθεί στη Βουλή», και το πρωί της Τρίτης έφθασε στις πρόωρες εκλογές για τη συμφωνία, σε μία κλιμάκωση απειλών – προειδοποιήσεων που μαρτυρούν ότι πλέον αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Ενδεικτική του χάους που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ήταν η δήλωση Ζουράρι το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι παρ’ όλο που η συμφωνία των Πρεσπών του «γυρνά τα άντερα», δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει τη χάρη στη ΝΔ.
«Η συμφωνία του Τσίπρα με τους Σκοπιανούς είναι καλή, υπό τις παρούσες συνθήκες της χρεοκοπημένης Ελλάδας», αλλά η σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο «’’Μακεδονία’’ μου γυρνά τα άντερα και δεν πρόκειται να την ψηφίσω, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζουράρις λίγο πριν από τη συνέντευξη Καμμένου, αλλά έτσι, τόνισε, «δεν πέφτει μία κυβέρνηση. «Διότι για να πέσει, πρέπει να μην πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης» και «εγώ, που είμαι αριστερός, δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση».
«Δεν είναι ασύμβατο να διαφωνώ ριζικά με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ούτε με μία συγκεκριμένη πράξη να ικανοποιήσω την ΝΔ», υποστήριξε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να ρίξει την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News