«Métro-boulot-dodo» (Μετρό, δουλειά και ύπνος) λένε οι Γάλλοι για να σαρκάσουν την ανιαρή καθημερινότητά τους, όταν τους ρωτούν πώς περνούν. Η ιαπωνική εκδοχή του «μαγγανοπήγαδου» είναι ακόμα πιο καταθλιπτική. Ολοι έχουμε δει φωτογραφίες από το Μετρό του Τόκιο με τους καθήμενους επιβάτες -ενίοτε και κάποιους ορθίους- να έχουν γείρει το κεφάλι και να παίρνουν έναν υπνάκο, ενώ διανύουν τη διαδρομή σπίτι-δουλειά ή δουλειά-σπίτι.
Πλέον οι κάτοικοι του Τόκιο θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν το Μετρό όχι μόνο με τον ύπνο αλλά και με τη δουλειά! Οπως αποκαλύπτει η οικονομική εφημερίδα της Ιαπωνίας «Nikkei» (και μεταφέρει η γαλλική «Le Figaro»), από τις αρχές Ιουνίου το Μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας εγκαινίασε «μίνι-γραφεία» σε ορισμένους πολυσύχναστους σταθμούς. Στόχος της διοίκησής του είναι να δώσει τη δυνατότητα στους πολυάσχολους επιβάτες να κάνουν μια επαγγελματική στάση για να ρυθμίσουν μερικές λεπτομέρειες του γραφείου. Είτε καθ’ οδόν προς αυτό είτε επιστρέφοντας στο σπίτι, ξελαμπικαρισμένοι ασφαλώς μετά την ολιγόλεπτη σιέστα που θα έχουν κάνει εντός του συρμού.
7 το πρωί με 10 το βράδυ
Στις λιλιπούτειες καμπίνες-γραφεία (έχουν διαστάσεις 2 μέτρα επί 1) οι επιβάτες του Μετρό μπορούν να κάνουν με την ησυχία τους ένα τηλεφώνημα, για παράδειγμα. Ή να στείλουν ένα επείγον ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο εξοπλισμός τους είναι λιτός αλλά λειτουργικός: ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και η απαραίτητη σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Την ιδέα και την ευθύνη εκτέλεσης του έργου έχει η γνωστή εταιρεία εξοπλισμού γραφείων Fuji Xerox σε συνεργασία βεβαίως με τον Μητροπολιτικό σιδηρόδρομο του Τόκιο. Η κράτηση θέσης σε ένα μίνι-γραφείο θα γίνεται από τους επιβάτες εντός ολίγων δευτερολέπτων, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι καμπίνες λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Και η λειτουργία τους είναι δοκιμαστική. Θα διαρκέσει, δηλαδή, για τέσσερις μήνες στους συγκεκριμένους σταθμούς. Το Σεπτέμβριο, μετά από την επιστροφή από τις διακοπές, και εφόσον το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία, οι καμπίνες θα μεταφερθούν σε άλλους σταθμούς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μίνι-γραφεία του Μετρό ταιριάζουν στην εργασιακή κουλτούρα των Ιαπώνων. Πιθανότατα, όμως, θα προσθέσουν άγχος στους ήδη εξουθενωτικά εργαζόμενους πρωτευουσιάνους, με τις αμέτρητες υπερωρίες και την υποχρέωση της φυσικής παρουσίας στο γραφείο, που αποτελεί κι αυτή μέρος της ντόπιας εργασιακής και εταιρικής κουλτούρας. Προ μηνών, άλλωστε, η κυβέρνηση της χώρας είχε λανσάρει στα ΜΜΕ μια καμπάνια υπέρ της τηλε-εργασίας – δίχως θεαματικά βέβαια αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News