799
Ο Μπαράκ Ομπάμα βγαίνει από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του, στις 20 Ιανουαρίου του 2017 | Kevin Dietsch-Pool/Getty Images/Ideal Images

Μήπως δεν ήμασταν έτοιμοι για τον Ομπάμα;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 09:11
Ο Μπαράκ Ομπάμα βγαίνει από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του, στις 20 Ιανουαρίου του 2017
|Kevin Dietsch-Pool/Getty Images/Ideal Images

Μήπως δεν ήμασταν έτοιμοι για τον Ομπάμα;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 09:11

«Μήπως κάναμε λάθος;», ρώτησε τους συνομιλητές του, αναζητώντας τα αίτια της απροσδόκητης επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ. «Ίσως το παρατραβήξαμε. Ίσως οι άνθρωποι απλά να θέλουν να επιστρέψουν στην κοινότητά τους», πρόσθεσε για να αποκαλύψει στη συνέχεια πως «μερικές φορές διερωτώμαι εάν ήρθα δέκα ή είκοσι χρόνια νωρίτερα». Τις προηγούμενες ημέρες είχε διαβάσει ένα άρθρο που υποστήριζε πως οι φιλελεύθεροι είχαν ξεχάσει πόσο σημαντική ήταν για τους ανθρώπους η ταυτότητά τους και πως ο ίδιος είχε προάγει έναν κοσμοπολίτικο διεθνισμό κενό περιεχομένου. Οι σύμβουλοί του, ωστόσο, τον διαβεβαίωναν πως θα είχε κερδίσει εάν μπορούσε να θέσει ξανά, για τρίτη φορά, υποψηφιότητα και ότι η νέα γενιά έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με εκείνον παρά με τον διάδοχό του.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εκλογή του νυν προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα βίωσε ανάμεικτα συναισθήματα. Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Ρόουντς, στενό συνεργάτη του επί σειρά ετών, συχνά ήταν θυμωμένος. Χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ μια «καρτουνίστικη» φυσιογνωμία που ενδιαφέρεται περισσότερο για τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρέθησαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του παρά για οποιαδήποτε συγκεκριμένη πολιτική, ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατάφερε να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο έφτασε στο σημείο να αμφιβάλλει ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό, διερωτώμενος εάν είχε τελικά παρερμηνεύσει την επιρροή του στην αμερικανική Ιστορία.

Ο κ. Ρόουντς διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα όλο το διάστημα που εκείνος κατείχε την εξουσία και βρισκόταν στο πλευρό του πρώην προέδρου όταν διέταξε την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, όταν επέλεξε να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και να περιορίσει την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, όταν προέβη στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, όταν επετεύχθη η συμφωνία για το πυρηνικό  πρόγραμμα του Ιράν, όταν αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη και να μην επέμβει στη Συρία.

Διαβάζοντας, ωστόσο, όλα όσα αναφέρει ο κ. Ρόουντς στη βιογραφία του, «The World as It Is», που θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες, διαπιστώνεται πως ελάχιστα γεγονότα κλόνισαν τον Ομπάμα όσο η απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων να τον αντικαταστήσουν με έναν υποψήφιο που δεν δίστασε να αμφισβητήσει ακόμα και τον τόπο γέννησής του, με κάποιον αποφασισμένο να γκρεμίσει όλα όσα εκείνος είχε χτίσει.

WASHINGTON, DC - JANUARY 20: Former U.S. President Barack Obama (R) congratulates U.S. President Donald Trump after he took the oath of office on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Ο Ομπάμα συγχαίρει τον Τραμπ την ημέρα της ορκωμοσίας του ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ (Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Images)

Περιγράφει επίσης τις αντιδράσεις των ξένων ηγετών. Αναφέρει πώς ο Σίνζο Άμπε της Ιαπωνίας απολογήθηκε γιατί παραβίασε το πρωτόκολλο, συναντώντας τον Ντόναλντ Τραμπ στον «Πύργο» του στο Μανχάταν μετά την επικράτησή του ενώ η γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυψε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι μετά την εκλογή του Τραμπ ένιωσε υποχρεωμένη να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία για να προασπιστεί την φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη. Όταν αποχωρίστηκαν για τελευταία φορά, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δάκρυσε. «Είναι ολομόναχη», σχολίασε, στη συνέχεια, ο απερχόμενος πλανητάρχης.

Αλλά το βιβλίο του Ρόουντς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γιατί αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία όσον αφορά τη διαχείριση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Υποστηρίζει ότι, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε ακόμα και από πρώην συμβούλους του, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θεωρούσε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο ώστε να αποτρέψει τα σχέδια του Κρεμλίνου. Είχε δώσει εντολή στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να συντάξουν μια αναφορά για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας έναν μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει περισσότερα γιατί ο Μιτς ΜακΚόνελ από το Κεντάκι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αρνήθηκε να συνυπογράψει μια κοινή δήλωση των δύο κομμάτων.

Απαντώντας σε συμβούλους του που τον πίεζαν να αποκρούσει τις κριτικές που δεχόταν περί αποσιώπησης των γεγονότων σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή, ο Ομπάμα δήλωσε: «Μιλάω για αυτό κάθε φορά που με ρωτάνε. Τι άλλο να κάνουμε; Τους προειδοποιήσαμε». Σημείωσε επίσης ότι ο Τραμπ έκανε ήδη λόγο για διαβλητές εκλογές υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, οπότε «εάν μιλήσω περισσότερο, θα ισχυριστεί  απλά ότι όλα είναι στημένα».

Τόσο ο Ομπάμα όσο και οι συνεργάτες του ήταν, όμως, αισιόδοξοι ότι τελικά θα επικρατούσε η Κλίντον και, όπως και η πλειονότητα των Αμερικανών, έμειναν άναυδοι όταν διαπίστωσαν ότι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι ότι έπρεπε να το είχα προβλέψει», γράφει στο βιβλίο του ο Ρόουντς. «Γιατί και εμείς πριν από οκτώ χρόνια, απορρίπτοντας τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό, αντιμετωπίσαμε την Χίλαρι Κλίντον με το ίδιο μήνυμα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ: ότι είναι μέρος ενός διεφθαρμένου κατεστημένου το οποίο δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι θα φέρει την αλλαγή». «Δεν ξέρω. Ίσως να είναι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι […] Μπορούν απλώς να έχουν το καρτούν τους», εκμυστηρεύτηκε λίγες ημέρες μετά ο Μπαράκ Ομπάμα στους συνεργάτες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...