Η Κίνα ετοιμάζεται να άρει από το 2019 όλους τους περιορισμούς στον αριθμό των παιδιών που μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια, βάζοντας τέλος σε μια πολιτική τεσσάρων δεκαετιών που είχε πάντως σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.
Το Bloomberg αναφέρει ότι το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο ζήτησε να γίνει έρευνα για τις επιπτώσεις που είχε η πολιτική αυτή. Οι Αρχές σκοπεύουν να λάβουν τις αποφάσεις τους στο τέλος του έτους και να θέσουν τις αλλαγές σε εφαρμογή από το 2019.
Η νέα πολιτική θα λέγεται πολιτική της «ανεξάρτητης γονιμότητας» καθώς τα ζευγάρια θα μπορούν να αποφασίζουν πόσα παιδιά θα κάνουν. Το 2015 η Κίνα χαλάρωσε τον αυστηρό περιορισμό του ενός παιδιού, επιτρέποντας δύο.
Αν και αρχικά η πολιτική του ενός παιδιού είχε σκοπό την τιθάσευση του υπερπληθυσμού, στην πορεία η χώρα διαπίστωσε ότι είχε να αντιμετωπίσει έναν πληθυσμό που γερνούσε με πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο θα ήθελε.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 2030 οι άνω των 60 ετών θα αποτελούν το 25% του πληθυσμού έναντι 13% το 2010, ενώ το 2015 καταγράφηκε πτώση στον αριθμό των γεννήσεων.
Επιπλέον, καθώς οι οικογένειες γενικά προτιμούσαν να κάνουν αγόρια, επέλεγαν όλο και περισσότερο το φύλο των παιδιών. Ετσι σήμερα υπάρχει ένα «έλλειμμα» 30 εκατ. γυναικών, το οποίο σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα οξύ.
Οσοι γονείς δεν συμμορφώνονταν είχαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ή να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κρυφά ή ακόμη και να καταφύγουν αναγκαστικά σε εκτρώσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News