Νομοσχέδιο με το οποίο ζητούν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το προσωρινό «πάγωμα» της πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έκθεση του υπουργείου που θα περιγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις των δύο χωρών, κατέθεσαν αμερικανοί γερουσιαστές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με το Reuters, «το νομοσχέδιο θα ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να παρουσιάσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και θα παγώνει την πώληση μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης».
Την Παρασκευή, δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.
Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.
«Αν και η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα. Η Τουρκία υποστήριξε τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ανησυχεί για την υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Και στο πρόσφατο παρελθόν ομάδα αμερικανών γερουσιαστών επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Οι συγκεκριμένοι γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο για το «πάγωμα» και της συζητούμενης πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης από τον Οκτώβριο 2016 του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της τρομοκρατικής δράσης.
«Η τεχνολογία αυτή είναι υπερβολικά επικίνδυνο να βρεθεί στα χέρια του Ερντογάν», επεσήμανε χαρακτηριστικά μέσω Twitter ένας εκ των τριών γερουσιαστών. «Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει και προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τη Ρωσία, ενώ κρατά φυλακισμένο έναν αθώο αμερικανό πάστορα ως πιόνι στις πολιτικές της διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ δεν ανταμείβουν την πολιτική της κράτησης των πολιτών τους ως ομήρων. Αντιθέτως, αυτές οι πράξεις θα απαντηθούν με τιμωρητικά μέτρα» παρατήρησε ο Τζέιμς Λάγκφορντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το πολυμερές εξοπλιστικό πρόγραμμα Joint Strike Fighter, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 116 αεροσκάφη F-35A, εν μέρει με συμπαραγωγή.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει παράλογη και λανθασμένη την πρόταση των αμερικανών γερουσιαστών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.
Η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, υπογράμμισε, δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και προειδοποίησε ότι γίνει πράξη η πρόταση των αμερικανών γερουσιαστών και σταματήσει η πώληση όπλων, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα (χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News