«Η σημαία κυματίζει» στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.
Με τη φράση αυτή τόσο ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης, όσο και ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διέψευσαν ουσιαστικά τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η τουρκική ακτοφύλακη κατέβασε την ελληνική σημαία από ακατοίκητη βραχονησίδα στη θαλάσσια περιοχή του Ντιντίμ (Δίδυμα).
Ο δήμαρχος Φούρνων επιβεβαίωσε την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε. Ο τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας, με αυτή στα Ιμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 που οδήγησε στο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.
Τους τουρκικούς ισχυρισμούς διέψευσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».
«Παρόλα αυτά», συμπλήρωσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».
«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».
Και από το ΓΕΕΘΑ, πάντως, βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο τελευταία 24ωρα (Σαββάτο-Κυριακή) δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση τούρκικου πλοίου, ούτε της ακτοφυλακής.
Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αγκυρα όπου υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε, την ελληνική σημαία κατέβασαν τούρκοι κομμάντο (και όχι η ακτοφυλακή) και «αν χρειαστεί -διεμήνυσε- θα το ξανακάνουμε».
«Το πρωί η ελληνική ακτοφυλακή πέρασε από τα νησιά και οι σημαίες ήταν εκεί. Δεν υπάρχει καμία μεθύστερη ενημέρωση, αλλά οι σημαίες μας είναι ακόμα εκεί. Κανένα τουρκικό πλωτό ή εναέριο μέσο δεν πλησίασε τις νήσους Ανθρωποφάγους», ξεκαθάρισε πηγή του ΥΕΘΑ
Ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη Συνθήκη της Λωζάννης, υποστηρίζοντας -κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας- ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία. «Χωρίς να υπάρχει ένταση, μπορεί να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε, κάνοντας και πάλι ειδική αναφορά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.
«Δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ήταν το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που επιχείρησε να εμβολίσει την τουρκική ακταιωρό στο περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδαδς στα Ίμια (παρά το αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει από το επεισόδιο)!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News