Σήμερα πάμε στα βοσκοτόπια της Ηπείρου, κοντά στην Κόνιτσα, όπου βόσκουνε τα μοσχάρια του Μπούμπα, και μαγειρεύουμε μάγουλα και γλώσσα βραστά με λαχανικά.
Φτιάχνω μια ήπια σαλαμούρα με μυρωδικά διάφορα και εμβαπτίζω τα μάγουλα και τη γλώσσα σε δοχείο που κλείνει. Τοποθετώ στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Αφαιρώ τα υλικά από την σαλαμούρα και τα τοποθετώ σε μεγάλη κατσαρόλα στην οποία έχουν ήδη βράσει καρότα, ξερά κρεμμύδια, σέλινο, και πράσα.
Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, 2/10 και θα χρειαστούν 5 περίπου ώρες. Προσοχή, δεν πρέπει να επέλθει βρασμός. Αν δείτε ότι βράζει, χαμηλώστε αμέσως.
Αφού περάσουν οι πέντε ώρες, βγάζω από την φωτιά, αφαιρώ τα μάγουλα και την γλώσσα από την κατσαρόλα και τοποθετώ σε επίπεδη ανοικτή επιφάνεια, και αφήνω να ηρεμήσει για 30 περίπου λεπτά. …
*Μιλτιάδης Βένος, έγραψεν λίγο έξω από την Κόνιτσα (η Daniela κοίταζε και μετά γεύτηκε, αλλά δεν μαγείρεψε), Μάρτιος 2015
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News