Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το 80% των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες, είναι καθαρά εικονικές.
Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά διάρκεια ομιλίας της στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για εταιρείες-σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ. Δεν μιλάμε, τόνισε, ούτ καν για εταιρείες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα άλλο μέρος το κράτησαν εδώ, αλλά αντίθετα πρόκειται για εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα.
Η υφυπουργός ξεκαθάρισε επίσης, ότι μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, φορολογείται για αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από το έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν, είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες, υπογράμμισε η κυρία Παπανάτσιου, και -όπως επεσήμανε- πρέπει να σταματήσουν όχι μόνο για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Στη συγκεκριμένη αναφορά της η υφυπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για «παράθυρο» κατάχρησης της μεταφοράς έδρας, βάσει παλαιότερης διμερούς συμφωνίας με τη Βουλγαρία, το οποιο όμως θα κλείσει.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τη γειτονική χώρα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να κλείσει αυτό το παράθυρο με τρόπο που να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Άλλωστε το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, αναγνωρίζουν την ανάγκη χρήσης της εσωτερικής αντικαταχρηστικής νομοθεσίας για τέτοιες περιπτώσεις», ενημέρωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι φυσικοί έλεγχοι στα σύνορα, ενώ παράληλλα έχει ενισχυθεί το σύστημα ανάλυσης κινδύνου φοροδιαφυγής, ώστε να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι με αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News