Αρωμα πολιτικού λούμπεν είχε η πολυσυζητημένη πρεμιέρα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς η βραδιά έληξε με ένα επεισόδιο που είχε ο πρώην υπουργούς με οπαδούς του περιβόητου Αρτέμη Σώρρα!
Το συμβάν σημειώθηκε με το πέρας της επίσημης παρουσίασης του κόμματος ΜέΡΑ 25 στο θέατρο «Ιλίσια» το βράδυ της Δευτέρας.
Ισως και να ήταν κάπως ταιριαχτό αυτό το επεισοδιακό τέλος.
Σε μια συγκέντρωση – ιδρυτική συνδιάσκεψη στην οποία κυριάρχησαν οι φωνές για την «κακή» Ευρώπη, για τη Βουλή που είναι «φαρσοκωμωδία» (να αναφέρονταν άραγε στα φανταχτερά πουκάμισα του πρώην υπουργού;) καθώς και για τους «κακούς» δημοσιογράφους επειδή αυτοί αναζητούν πόσο κόστισε το πρώτο εξάμηνο της «περήφανης» διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη – Τσίπρα, δεν ήταν εντελώς παράλογο να εμφανιστούν και τρεις οπαδοί του Σώρρα που ζητούσαν από τον νέο πολιτικό αρχηγό τα ρέστα για το μυθικό καταπίστευμα με τα εκατοντάδες δισ. ευρώ. Ολα νερό στον ίδιο μύλο μιας χώρας που θα έβρισκε δισεκατομμύρια από τον ουρανό.
Τρεις άνδρες, λοιπόν, απαίτησαν να πάρουν τον λόγο στην εκδήλωση και όταν ο κ. Βαρουφάκης τους αρνήθηκε, κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του, φωνάζοντάς του: «Είσαι για το Ειδικό Δικαστήριο!».
Τα αίματα άναψαν προς στιγμή αλλά χάρη στην παρέμβαση ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε.
Ο πρώην υπουργός έφυγε από την πλαϊνή πόρτα και οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν προς την έξοδο.
Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης είχε εκφωνήσει τον λόγο του με τον οποίο είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του ΜέΡΑ25 όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις με τις οποίες κατέρχεται στις εκλογές. Αν και ο στόχος είναι οι ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε έτοιμος και για εθνικές εκλογές.
Ο κ, Βαρουφάκης τόνισε στην ομιλία του, ότι «δεν είμαστε πλέον μόνοι, αυτό είναι το μήνυμα, εμείς δεν “μένουμε Ευρώπη”, είμαστε Ευρώπη. Είμαστε απαραίτητη εξέλιξη, είμαστε φάρος ελπίδας, όπως είπε ο Τσόμσκι».
«Τον Φλεβάρη του 2016 στο Βερολίνο, ξεκινήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε την Ελληνική “άνοιξη παντού”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης για να σημειώσει πως η ΜέΡΑ25 όπως και το DiEM25, έχει μπροστά του να παλέψει με δυο «τέρατα»: το κατεστημένο της Ευρώπης και τους ξενοφοβικούς εθνικισμούς που γεννιούνται από την τοξική λιτότητα. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, πως το νέο αυτό πανευρωπαϊκό κόμμα, είναι εντός και εναντίον «είμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης» τόνισε.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «τρίβουμε τα μάτια μας όταν η επίσημη Αριστερά αναλαμβάνει να είναι εφαρμοστής της λιτότητας» και πρόσθεσε ότι “είναι αβάσταχτο να ακούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει πως τη λιτότητα θα τη διώξουμε μέσα από τη λιτότητα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή, είπε ότι «όσο εκείνοι (οι εκλεγμένοι πολιτικοί) μετατρέπουν το Κοινοβούλιο σε φαρσοκωμωδία, εμείς θα μετατρέπουμε τα θέατρα σε κοινοβούλιο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στους Τόμας Βίζερ και Γιάννη Στουρνάρα και φυσικά στους δημοσιογράφους (αυτοί φταίνε για όλα στον κόσμο του κ. Βαρουφάκη), αναφορικά με το «κόστος Βαρουφάκη» την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας: «Δεν κόστισα απολύτως τίποτα». O Tόμας Βίζερ, πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, έχει εκτιμήσει ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία από το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.
«Η τρόικα ήθελε να μου χρεώσει το μνημονιακό δάνειο το οποίο αρνήθηκα να πάρω. Πραγματικός στόχος δεν ήμουν εγώ, αλλά ήθελαν να λοιδορήσουν τον λαό που τόλμησε να αρνηθεί (με το δημοψήφισμα) αλλά και όσα στελέχη διαφοροποιήθηκαν από αυτή την πολιτική» ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης, συγκαταλέγονται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και η δημιουργία ενός σώματος αντίστοιχου του FBI, το οποίο θα ελέγχει το πολιτικό και το μεγάλο επιχειρηματικό έγκλημα.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε επίσης τις επτά τομές του προγράμματός του για το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις –και επανέλαβε πως ενόσω οι δανειστές δεν συμφωνούν, η κυβέρνηση θα πρέπει ακολουθεί την πολιτική Ντε Γκολ– την πολιτική της άδειας καρέκλας .
Παρών στην ιδρυτική πράξη του νέου κόμματος ήταν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός ο οποίος στον χαιρετισμό του επέλεξε να ξεκινήσει με ποίηση, για να τονίσει πως η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τον υλικό και άυλο πολιτισμό της μέσω δυο αρνητικών σταθμών για την Γηραιά Ήπειρο: «Η Ευρώπη έφαγε ένα πρώτο χαστούκι, αυτό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και ένα δεύτερο αυτό του ευρώ. Έτσι έχασε το Π και το Η, και έμεινε κουτσή, δηλαδή έμεινε ευρώ(πη)» είπε ο κ. Βασιλικός.
Συμπλήρωσε δε, πως δεν μπορείς να προχωρήσεις σε κοινό νόμισμα όταν δεν έχεις κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα – ενώ καταλήγοντας δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι κατά σύμπτωση ελληνικό. Πρόκειται για πρόβλημα ευρωπαϊκό».
Το χιούμορ επιστράτευσε ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους, καθώς όλα υπαγορεύονταν από τις Βρυξέλλες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News