Στην επιστήμη όρια δεν υπάρχουν. Εκεί που το ανέφικτο γίνεται εφικτό και η εξερεύνηση αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του παιχνιδιού, τα ερωτήματα είναι αναπάντητα και το ενδιαφέρον αστείρευτο. Εάν μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς έστω για λίγο τη δουλειά των επιστημόνων του CERN, θα αναρωτιόταν πώς εξερευνούν τα μεγάλα συμπαντικά μυστήρια.
Σε μια περίοδο ψηφιακής επανάστασης, η νέα ψηφιακή εποχή είναι πλέον υπόθεση όλων.
Εξω από το επιστημονικό παζλ δεν θα μπορούσε να μείνει και ο πλανήτης Αρης. Ο ιδρυτής της Space X και της Tesla Ελον Μασκ έχει δηλώσει ότι οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αποίκιση του Αρη. Οπότε το ερώτημα γιατί μας αφορούν τα βότσαλα εκεί κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι.
Σε αυτά και πολλά ακόμα συναρπαστικά ερωτήματα θα βρουν απαντήσεις οι επισκέπτες του Athens Science Festival που επιστρέφει φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Από 24 έως 29 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με περισσότερα από 94 διαδραστικά δρώμενα (50 διαδραστικές εκθέσεις και 46 πειραματικές επιδείξεις), 35 εργαστήρια για παιδιά , 22 εργαστήρια για ενήλικες, 45 ομιλίες, πέντε διαγωνισμούς και πολλά ακόμη πρωινά και απογευματινά καλλιτεχνικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες.
Μερικοί από εξαιρετικούς ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι:
Ο Βασίλειος Νάσης, ακαδημαϊκός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Netronix και πρωτοπόρος στον τομέα του Internet των αντικειμένων. Θα μας εξηγήσει γιατί τα εκατομμύρια δικτυωμένα αντικείμενα – από ρολόγια και αυτοκίνητα, μέχρι ψυγεία και πιεσόμετρα – μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά και ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες προσφέρει το όραμα του Internet of Things.
Ο Τζέιμς Μπίτσαμ, ένα από τα «αστέρια» της πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών, μα και πολυτάλαντος μουσικός και σκηνοθέτης. Στην ομιλία του θα εξηγήσει πώς και γιατί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN μπορεί να λύσει συμπαντικά μυστήρια όπως: Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Γιατί η βαρύτητα είναι τόσο ανίσχυρη σε σύγκριση με τις άλλες φυσικές δυνάμεις;
Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, βραβευμένος επιστήμονας, διευθυντής της έδρας Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Θα μας μιλήσει για το πώς οι καινοτόμες εφαρμογές και χρήσεις του φωτός στην ιατρική και τη βιολογία, ανοίγουν νέους δρόμους στην διάγνωση, την θεραπευτική αγωγή και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.
Ο Κάρστεν Μάρενχολ, συνιδρυτής της ColdPlasmaTech, θα παρουσιάσει ένα επαναστατικό προϊόν της βραβευμένης αυτής γερμανικής εταιρίας. Αξιοποιώντας τις ιδιότητες του ψυχρού πλάσματος, έχει επινοήσει έναν επίδεσμο που ενεργοποιεί τις αυτό-ιαματικές ικανότητες του σώματός μας, δίνοντας τη δυνατότητα επούλωσης χρόνιων πληγών και επανόρθωσης σοβαρών δερματικών βλαβών.
Ο Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους επιστήμονες της πληροφορικής διεθνώς, που έχει τιμηθεί και με το βραβείο Turing, το «Νόμπελ της Πληροφορικής». Η ομιλία του αναμένεται με ενθουσιασμό: θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονες και αναδυόμενες τεχνολογίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας και συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Γάμπορ Ντόμοκος, βραβευμένος ακαδημαϊκός και επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής, Υλικών και Δομών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης. Θα μοιραστεί μαζί μας την συναρπαστική εμπειρία του μέσα από την αναζήτηση ύπαρξης σωμάτων με ένα ευσταθές και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας – τα σώματα Gömböc που αποδείχθηκαν πρώτα σε μαθηματικά μοντέλα και που τελικά φαίνεται πως υπάρχουν και στον πλανήτη Aρη.
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη 24 Απριλίου: Τελετή έναρξης στις 18.15
Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00
Πληροφορίες:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News