Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του στη διάρκεια της δίκης του για εγκλήματα πολέμου ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, δίχασε και πάλι το κοινό του· αυτή τη φορά βέβαια ήταν ο ηθοποιός που τον υποδύεται σε ένα μιούζικαλ που έκανε χθες, Τρίτη, πρεμιέρα.
«The Lift – The Slobodan Show», το οποίο έγραψε η συγγραφέας από το Βελιγράδι Γιελένα Μπόγκαβατς, επικεντρώνεται περισσότερο στην προσωπική σχέση του Μιλόσεβιτς με την σύζυγό του Μιριάνα, την κόρη του Μαρίγια και τον γιο του Μάρκο και λιγότερο στην πολιτική.
Ο Μιλόσεβιτς υπήρξε ένας από τους βασικότερους εκφραστές του σερβικού εθνικισμού το 1989 καθώς κατέρρεε ο κομμουνισμός στην ανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια οδήγησε τη Σερβία σε μια δεκαετία πολέμων στη Βοσνία, την Κροατία και το Κόσοβο.
Οι σέρβοι εθνικιστές τον θεωρούν ήρωά τους, η Δύση όμως έναν στυγνό δικτάτορα.
Την παράσταση που ανέβηκε σε ένα θέατρο της Γκρατσάνιτσα, ενός σερβικού θύλακα λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Κοσόβου, την Πρίστινα, υποδέχτηκε το κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα. Τον ρόλο του Μιλόσεβιτς παίζει ο ηθοποιός Ντέγιαν Τσισμίλοβιτς, ενώ η Ιβάνα Κοβάσεβιτς υποδύεται τη σύζυγό του, Μίρα.
«Δεν έχει κάτι να σου πει, είναι απλά μια τεράστια χειραγώγηση… ένα πολιτικό θέατρο, το οποίο ουσιαστικά μας ξεγέλασε», δήλωσε ο Ζιβοτζίν Ρακότσεβιτς, ένας πρώην δημοσιογράφος από την Γκρατσάνιτσα.
Σε μια σκηνή του έργου, ο Μιλόσεβιτς παρηγορεί την κόρη του για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ραδιοφωνικός της σταθμός. Σε μια άλλη, λέει στον Μάρκο να μην ζεσταίνει υπερβολικά το νερό στην πισίνα του οικογενειακού τους σπιτιού.
Ο Μιλόσεβιτς έχασε την εξουσία έπειτα από ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό το 1999 και από λαϊκές εξεγέρσεις που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 2000.
Το έργο ολοκληρώνεται με τη δίκη του για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, όπου ο Μιλόσεβιτς πέθανε από συγκοπή το 2006.
Είμαι ενθουσιασμένη… το νόημα όλου του έργου συμπυκνώνεται σε μια πρόταση, όταν ένας νεαρός λέει: “Ο Σλόμπα (Μιλόσεβιτς) δεν με ενόχλησε”», είπε από την πλευρά της η Βικτόριγια Ζίφκοβιτς, η οποία εργάζεται σε τοπικό σχολείο.
«Προσπαθήσαμε να δείξουμε μέσα από τις προσωπικότητές τους τι συνέβη τόσο στο Κόσοβο…όσο και στη Σερβία τη δεκαετία του 90», εξήγησε η ηθοποιός Ταμάρα Τομάνοβιτς.
Ωστόσο το έργο προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους Αλβανόφωνους του Κοσόβου που είναι η πλειοψηφία στην πρώην σερβική επαρχία, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι το 2008 χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται ακόμη από τη Σερβία και από τους Σέρβους του Κοσόβου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News