Η συμφωνία στο Eurogroup στην υποψηφιότητα του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ αυξάνει τις πιθανότητες του προέδρου της Μπούντεσμπανγκ Γενς Βάιντμαν να διαδεχθεί τον Οκτώβριο του 2019 τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει σχετικά ότι «η επιλογή ντε Γκίντος αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Γερμανία. Γερμανοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ.
» Στους γερμανούς καταθέτες η πολιτική χαμηλών επιτοκίων κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων που φέρει την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι. Στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι ο Βάιντμαν θα πρέπει να ενισχύσει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα χώρες της νότιας Ευρώπης απορρίπτουν τις θέσεις του σημερινού προέδρου της Bundesbank».
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η taz, η οποία από την πλευρά της επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι ένας αμφιλεγόμενος και προβεβλημένος πολιτικός, όπως ο ισπανός υπουργός Οικονομικών ντε Γκίντος προάγεται στην “ανεξάρτητη”, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ΕΚΤ προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλούς παραδοσιακούς κεντρικούς τραπεζίτες.
» Ωστόσο και το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ ένας σκληροπυρηνικός ως προς τη νομισματική πολιτική, οικονομολόγος όπως ο Γενς Βάιντμαν προκαλεί ανησυχία, τουλάχιστον σε Παρίσι και Ρώμη, όπου η χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι γίνεται δεκτή με ικανοποίηση».
«Επίμονο και πραγματιστή» χαρακτηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung τον ισπανό υπουργό και σημειώνει ότι «ως υπουργός Οικονομικών εφάρμοσε στην Ισπανία μια επίπονη θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή ανάκαμψη της οικονομίας. Το 2017 η ανάπτυξη ξεπέρασε το 3%. Την ίδια στιγμή όμως η δεύτερη σε ύψος ανεργία στην Ευρωζώνη μειώνεται μόνο με αργούς ρυθμούς».
Προσθέτει ότι «αν γίνει πράγματι ο ντε Γκίντος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τότε αυτό φέρνει τον γερμανό τραπεζίτη Βάιντμαν πιο κοντά στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, διότι όταν ο αντιπρόεδρος είναι νοτιοευρωπαίος τότε χάρη της ισορροπίας ο πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News