«Θα ήταν προτιμότερο να ασχολείται η Δικαιοσύνη με το σκάνδαλο Novartis κι εμείς να ασχοληθούμε με την εξοδό μας από το Μνημόνιο. Πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το ένα θέμα θα αποβεί εχθρός του άλλου». Ο προβληματισμός ανήκει σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και απηχεί την ανησυχία που έχει καταλάβει ένα μέρος της κυβέρνησης: Μήπως τελικά η υπόθεση Novartis, μετατρέποντας τη χώρα σε μια αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης, εμποδίσει το κύριο και βασικό αφήγημα με το οποίο o ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδιάσει την πολιτική και εκλογική του στρατηγική –δηλαδή την επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημιουργία θετικού κλίματος στην οικονομία και την «αυτοδύναμη» (κατά Τζανακόπουλο) έξοδο από το Μνημόνιο;
Μπορεί στο Μαξίμου, στον στενό κύκλο των συνεργατών του Πρωθυπουργού, να θεωρούν ότι με την υπόθεση Novartis θα επιτύχουν τη «μεγάλη ανατροπή» και θα μετατρέψουν σε ντέρμπι τις επόμενες εκλογές, υπάρχουν όμως πολλοί εντός της κυβέρνησης αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή υπονομεύει το «θετικό αφήγημα», το λεγόμενο «αριστερό success story».
Ο πιο ανήσυχος είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ακόμη και η δημόσια δήλωσή του, όταν ρωτήθηκε για το θέμα ήταν ενδεικτική: «Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία χωρίς να είναι ακόμη κανείς κατηγορούμενος και πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» δήλωσε μετά το τέλος της ομιλίας του στο ΕΒΕΑ, όπου βρέθηκε και αντιμέτωπος με τον Ρουβίκωνα, για τον οποίο ήταν πιο… χαλαρός: «Δεν έγινε τίποτα, ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, είπαν και μια κουβέντα παραπάνω».
Στο παρασκήνιο ο κ. Τσακαλώτος είναι ακόμη πιο επιφυλακτικός από όσο εμφανίζεται δημοσίως. Οχι τόσο για το αν θα βγει τίποτα ουσιαστικό από την υπόθεση, αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι δημιουργείται ένα «τοξικό κλίμα» που θα κάνει ζημιά στην οικονομία και στη σταθερότητα. Η ανησυχία του επιτείνεται από την αύξηση του επιτοκίου του ομολόγου με το οποίο βγήκε η χώρα για δανεισμό στις αγορές. Όπως ομολογούν πηγές του οικονομικού επιτελείου «αν πάμε έτσι τους επόμενους μήνες, με τη Βουλή να έχει μετατραπεί σε αρένα, τον διοικητή της ΤτΕ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο στο στόχαστρο, η εμπιστοσύνη ξένων, που την κερδίσαμε με τόσες θυσίες, δεν είναι δεδομένη».
Ο Τσακαλώτος δεν είναι μόνος σε αυτό τον προβληματισμό. Ανάλογες ανησυχίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Νίκος Ξυδάκης (χαρακτηριστική η δήλωσή του στα «Νέα» της Παρασκευής ότι «η τυφλή πόλωση δεν ωφελεί κανέναν»).
Κανείς δεν λέει ότι δεν έπρεπε να ανοίξει η υπόθεση Novartis ωστόσο πιστεύουν ότι το σκηνικό έντασης μπορεί να διαλύσει την εικόνα ομαλότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Και είναι χαρακτηριστική η αμηχανία πολλών κυβερνητικών βουλευτών στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.
Στην ίδια λογική κινείται και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης, που είναι οπαδός ενός πιο συναινετικού κλίματος, το οποίο θεωρεί ότι τώρα δυναμιτίζεται.
Ο άτυπος ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μετά την πλήρη συμπόρευση Τσακαλώτου – Τσίπρα, Νικος Φίλης, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπόθεση δένει ακόμη πιο σφιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και εξαφανίζει την πιθανότητα συνεννόησης με το Κίνημα Αλλαγής. Δύσκολο να επαναλάβει πια το επιχείρημα «με το ΠΑΣΟΚ κι ας βρωμάει», όταν το κόμμα του θα προσπαθεί… να απολαύσει τις οσμές της προανακριτικής.
Η άποψη του κ. Φίλη είναι ότι όταν έχεις μείζονες πολιτικούς στόχους την έξοδο από το Μνημόνιο και την επίλυση του Σκοπιανού, που απαιτεί τη συναίνεση και άλλων δυνάμεων, πρέπει να είσαι πολύ πιο προσεκτικός. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαχειριστείς ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αλλά πρέπει να βρεις αυτόν που σε ευνοεί μακροπρόθεσμα κι όχι για μερικές μέρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News