Κάποιοι τον αποκαλούν «τέταρτη πυραμίδα της Αιγύπτου» και στο Κάιρο φιλοτέχνησαν προς τιμήν του μια τοιχογραφία, δίπλα στα πορτρέτα της «ιερής» για τους Αιγύπτιους και όλους τους Άραβες τραγουδίστριας Ουμ Καλσούμ και του νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ.
Ο εκρηκτικός επιθετικός της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ αναδείχτηκε σε εθνικό ήρωα των 95 εκατ. Αιγυπτίων στις 8 του περασμένου Οκτώβρη, πετυχαίνοντας ένα γκολ που μετά από είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια έστειλε την εθνική ομάδα της πατρίδας του στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας. Και μερικές εβδομάδες μετά ανακηρύχθηκε ο καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2017, τιμητική διάκριση που τελευταία φορά απονεμήθηκε σε Αιγύπτιο το 1983.
Γι’ αυτό και δεν υπάρχει – επισημαίνει το Middle East Eye – κατάστημα στο Κάιρο που να μην έχει σε περίοπτη θέση την αφίσα του ή να μην πουλά τη φανέλα του. Και τα μικρά παιδιά στο Playstation επιλέγουν όχι τον Μέσι ή τον Ρονάλντο αλλά τον Σαλάχ. Ο λόγος, όμως, που οι Αιγύπτιοι αγαπούν τον «Βασιλιά Μόμο» τόσο πολύ είναι άλλος. «Είναι η ιστορία του που μας κάνει περήφανους», δηλώνουν πολλοί, γνωρίζοντας ότι ο γεννημένος το 1992 σε ένα χωριό στο Δέλτα του Νείλου Σαλάχ, πριν καταλήξει στην κορυφή του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες.«Υπέφερε όπως και ‘μεις», εξηγούν οι Αιγύπτιοι, «αποτελεί παράδειγμα φιλόδοξου ανθρώπου από την ύπαιθρο που δεν εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθεια και αυτό εμπνέει τον κόσμο».
Αφοσιωμένος στη θρησκεία του, ο άσος των βρετανικών γηπέδων κάθε φορά που σκοράρει γονατίζει προς την κατεύθυνση της Μέκας ενώ με το όνομα της ιερής πόλης των μουσουλμάνων όλου του κόσμου βάφτισε και την κόρη του. Στην Ευρώπη ο Σαλάχ πάτησε το πόδι του το 2012, αρχικά στη Βασιλεία της Ελβετίας, μετά στη Βρετανία και την Τσέλσι, στη συνέχεια στην Ιταλία όπου φόρεσε τις φανέλες της Φιορεντίνα και της Ρόμα, πριν καταλήξει τελικά στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Πολύ σύντομα έγινε πλούσιος με την τελευταία μεταγραφή του να κοστίζει 50 εκατ. δολάρια. Αλλά δεν ξέχασε τη φτωχή πατρίδα του, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τη στήριξη της κοινότητάς του και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Υπάρχουν, φυσικά, και κάποιοι που είναι δυσαρεστημένοι μαζί του, θεωρώντας πως ο Μοχάμεντ Σαλάχ στηρίζει το αυταρχικό καθεστώς του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι. Αλλά για την πλειονότητα των Αιγυπτίων ο Σαλάχ είναι κάποιος που επέλεξε να σταθεί στο πλευρό τους. Και για τον λόγο αυτό αποφεύγει (σε αντίθεση με τον μέντορά του, τον πρώην επιθετικό Μοχάμεντ Αμπουτρίκα που πρόσκειται στην παράνομη Μουσουλμανική Αδελφότητα) να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News