1133
Ο Τζεφ Μπέζος συζητάει το μέλλον της Amazon, της Washington Post και των διαστημικών ταξιδιών στο Economic Club της Νέας Υόρκης | Drew Angerer/Getty Images/Ideal Images

Είναι ο Τζεφ Μπέζος ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιστορία;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 07:20
Ο Τζεφ Μπέζος συζητάει το μέλλον της Amazon, της Washington Post και των διαστημικών ταξιδιών στο Economic Club της Νέας Υόρκης
|Drew Angerer/Getty Images/Ideal Images

Είναι ο Τζεφ Μπέζος ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιστορία;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 07:20

Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, από τις αρχές του έτους, ο ιδρυτής της Amazon είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια _ χάρη στην άνοδο της αξίας των μετοχών της εταιρείας, έπειτα από τις περικοπές στη φορολογία των επιχειρήσεων που ενέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής της διαδικτυακής αυτοκρατορίας λιανικών πωλήσεων –μέσω της οποίας έγινε το 89% των διαδικτυακών αγορών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου– αξίζει σήμερα 106 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσημα, ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ο τελευταίος σε μια λίστα που ανάγεται στην εποχή του Κροίσου, τελευταίου βασιλιά της Λυδίας κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., το όνομα του οποίου κατέληξε να αποτελεί συνώνυμο του αμύθητου πλούτου. Μόνον μια φορά ακόμα κατά το παρελθόν η περιουσία ενός ανθρώπου είχε δώδεκα ψηφία, όταν η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς έφτασε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999, την περίοδο της φούσκας του Διαδικτύου.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τον αντίκτυπο του πληθωρισμού -επισημαίνει ο Guardian– ο Μπέζος δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Δεν είναι καν ο πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ. Αυτός ο τίτλος θα ταίριαζε περισσότερο σε έναν από τους τιτάνες της αμερικανικής βιομηχανίας που κυριάρχησαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως ο Άντριου Κάρνετζι, ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ ή ο Χένρι Φορντ.

kroisoi
Τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από αριστερά: Ο Κροίσος, βασιλιάς της Λυδίας, ο  πετρελαιοβιομήχανος Τζον Ντ. Ροκφέλερ και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς

Ενδέχεται, επίσης, ο Mister Amazon να μην είναι καν ο πλουσιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο. Ενώ είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί η περιουσία του Μπέζος ή του Γκέιτς, κανένας δεν γνωρίζει πόσο αξίζουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Όπως κανένας δεν γνωρίζει επίσης σε πόσα δισεκατομμύρια ανέρχεται η περιουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρότι φημολογείται ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι πλουσιότερος τόσο από τον Μπέζος όσο και από τον Γκέιτς. Ακόμα και ο Μουαμάρ Καντάφι, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, φέρεται πως είχε καταφέρει να αποταμιεύσει κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην εξουσία περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως ο Μπέζος είναι σίγουρα η τελευταία από τις αποκαλούμενες «διάνοιες του γκαράζ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera. Ο νεαρός Μπέζος, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς, έβρισκε καταφύγιο αλλά και έμπνευση στο γκαράζ του σπιτιού του, στο Σιάτλ.

Το 1994 ήταν ήδη ένας πολλά υποσχόμενος τριαντάρης. Απόφοιτος του Πρίνστον, με θητεία στη Wall Street και μια πρώτη εμπειρία στο διεθνές εμπόριο. Εργάστηκε επίσης στον τραπεζικό τομέα για να καταλήξει στη συνέχεια στο επενδυτικό ταμείο De Shaw & Co. Εκεί γνώρισε το 1992 την Μακένζι Τατλ, την οποία παντρεύτηκε το επόμενο χρόνο για να αποκτήσουν στη συνέχεια τέσσερα παιδιά.

bezostime
Ο Τζεφ Μπέζος ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, τo 1999

Τα παιδικά χρόνια του Μπέζος δεν υπήρξαν εύκολα. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 στην Αλμπουκέρκε του Νέου Μεξικού, όταν η μητέρα του ήταν ακόμα στην εφηβεία. Τον επόμενο χρόνο, όμως, θα πάρει διαζύγιο από τον Τεντ Γιόργκεσεν, τον σύζυγό της, ενώ το 1968 θα μετακομίσει στο Χιούστον συνοδευόμενη από τον Μιγκέλ Μπέζος, έναν μετανάστη από την Κούβα που σύντομα ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός στην Exxon.

Αλλά τριάντα χρόνια μετά ο Τζεφ Μπέζος είχε χρήματα, μια καλή θέση στην κοινωνία και μια καλή δουλειά, όλα όσα δηλαδή χρειάζονται για να θεωρηθεί κάποιος επιτυχημένος. Τίποτα, ωστόσο, δεν προϊδέαζε, ούτε καν τον ίδιο, για ότι θα ακολουθούσε την ίδια χρονιά. Ο Τζεφ δημιουργεί έναν νέο τύπο εμπορικού καταστήματος, ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο το οποίο αρχικά ονομάζει «Cadabra» και στη συνέχεια «Amazon», φόρο τιμής στον κραταιό ποταμό που διασχίζει τη Λατινική Αμερική. Πέντε χρόνια μετά, το 1999, ο Μπέζος ήταν το πρόσωπο της χρονιάς στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Αν όχι ακριβώς ένας ήρωας, ο Μπέζος είναι σίγουρα μία από τις προσωπικότητες των καιρών μας. Πουλώντας βιβλία και dvd και ηλεκτρονικά παιχνίδια και φωτογραφικές μηχανές και οικιακές συσκευές η Amazon κατέκτησε αστραπιαία την Αμερική και στην συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο. Αν υπάρχει κάποιο «δόγμα Μπέζος» για την επιτυχία, τότε βάση αυτού θα πρέπει να είναι η ακόρεστη, όπως αποδεικνύεται, επιθυμία για ξεπέρασμα των όποιων ορίων.

jeff-bezos-blue-origin
Το 2009 ο Μπέζος ίδρυσε την εταιρεία αεροδιαστημικής «Blue Origin»

Ο Τζεφ Μπέζος αρέσκεται να παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος με τεράστια περιέργεια και πάθος για δημιουργία. Στην ηλικία των πέντε ετών, αποκάλυψε ο ίδιος στο παρελθόν, έμεινε άναυδος παρακολουθώντας την κατάκτηση της Σελήνης από τους ανθρώπους. Όπως άναυδοι έμειναν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά το 2009 ο Μπέζος ίδρυσε την «Blue Origin», μια εταιρεία αεροδιαστημικής η οποία σχεδιάζει ήδη τις πρώτες τουριστικές πτήσεις στο Διάστημα που αναμένεται πως θα πραγματοποιηθούν όχι στο απώτερο μέλλον αλλά το 2019!

Αν, όμως το μυαλό του Μπέζος είναι στο Διάστημα, τα πόδια του πατάνε γερά στη Γη. Το 2013, έχοντας πολλά ήδη δισεκατομμύρια στην τσέπη του, στρέφεται προς τον κόσμο των εκδόσεων, έναν από τους πιο κορεσμένους κλάδους της οικονομίας. Αγοράζει, έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων την ιστορική Washington Post, μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες των ΗΠΑ, η οποία εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Αφότου, ωστόσο, ανέλαβε ο Μπέζος τα πάντα άλλαξαν. Η εφημερίδα με τους 800 ρεπόρτερ είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδοφόρα με τους επιτελείς της να εξετάζουν την περαιτέρω ανάπτυξή της. Τα κέρδη προέρχονται από τις συνδρομές οι οποίες διπλασιάστηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο έως σήμερα ενώ εντύπωση προκαλεί και η αύξηση των εσόδων από τις διαδικτυακές διαφημίσεις παρά τον σκληρό ανταγωνισμό από το Facebook και την Google. Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί πως σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της Washington Post διαδραμάτισε και θα συνεχίσει να το κάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως το νέο μότο της εφημερίδας είναι «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».

SEATTLE, WA - JUNE 18: Amazon.com founder and CEO Jeff Bezos presents the company's first smartphone, the Fire Phone, on June 18, 2014 in Seattle, Washington. The much-anticipated device is available for pre-order today and is available exclusively with AT&T service. (Photo by David Ryder/Getty Images)
Κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου, το 89% των διαδικτυακών αγορών στις ΗΠΑ έγινε μέσω της Amazon (David Ryder/Getty Images/Ideal Images)

Πυρήνας της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Μπέζος παραμένει, ωστόσο, η Amazon, η οποία τον περασμένο Αύγουστο εξαγόρασε την μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης αποκλειστικά μη επεξεργασμένων προϊόντων, Whole Foods Market, έναντι του αστρονομικού ποσού των 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά παρότι και ζάμπλουτος και «φιλελεύθερος», ο Μπέζος συγκρούεται συχνά με τα σωματεία των αποκαλούμενων «μαραθωνοδρόμων», των χιλιάδων εργαζομένων στις τεράστιες αποθήκες της Amazon ανά τον κόσμο που καθημερινά διανύουν χιλιόμετρα για να προλάβουν τις ατέρμονες παραγγελίες που λαμβάνει αδιάκοπα η εταιρεία. Την ίδια ώρα η Κομισιόν τον κατηγορεί ότι οι φόροι που καταβάλλει δεν αντιστοιχούν στα κέρδη της εταιρείας. Εκείνος, πάντως, προκήρυξε διαγωνισμό για τη νέα έδρα της Amazon με τους δημάρχους των πιο σημαντικών αμερικανικών πόλεων και πρώτη τη Νέα Υόρκη να δίνουν μάχη για να τον δελεάσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...