Το μπορς είναι μια σούπα γνωστή και στην Ελλάδα. Είναι μια σούπα εξαιρετική, αλλά μπορεί να γίνει και βαρετή αν παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει ποτέ σε τίποτε. Σήμερα λοιπόν αλλάζει. Περνάει από τον τρίφτη και αποκτά άρωμα προσιούτο.
Όλα τα λαχανικά (το λάχανο, το παντζάρι, το καρότο) περνάνε από τον χοντρό τρίφτη, δεν κόβονται με μαχαίρι. Και το άρωμα της η σούπα το παίρνει από το λίπος, που βγήκε από ένα μπούτι προσιούτο της Πάρμας.
Θέλω να τονίσω τη λέξη άρωμα μπροστά από το προσιούτο. Την τονίζω επειδή, όσες το ξέρετε, το λίπος από το προσιούτο δεν λειώνει. Απλά μεταγγίζει τη νοστιμιά του. Η σούπα παίρνει τη λιπαρότητα που χρειάζεται από ελαιόλαδο και μόνο. Δεν βάζω κρέας, κόκκαλο, καθόλου. Γιατί θέλω να αιχμαλωτίσω και ταυτόχρονα να αναδείξω το μοναδικό άρωμα του Πρίγκηπα της Πάρμας.
Με δεδομένη την απουσία κάθε είδους κρέατος και την παρουσία του προσιούτο, η ποιότητα των λαχανικών είναι το παν για την επιτυχία. Και τέτοια εποχή στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν εξαιρετικά παντζάρια, λάχανα, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, πατάτες.
Προσοχή στο αλάτι και το καυτερό. Η σούπα αυτή θέλει και αλάτι και καυτερό κόκκινο τσίλι. Αν τα αφήσετε απέξω ή στο λιγότερο από όσο χρειάζεται, απλά θα έχετε υποδεέστερο γευστικό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News