251
Με γεμάτα ποτήρια οι πολίτες που ψήφισαν υπέρ της αυτονομίας, πανηγυρίζουν | REUTERS/Albert Gea

Καταλονία: Πρώτο κόμμα οι Ciudadanos – Διατηρούν την πλειοψηφία οι αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:50
Με γεμάτα ποτήρια οι πολίτες που ψήφισαν υπέρ της αυτονομίας, πανηγυρίζουν
|REUTERS/Albert Gea

Καταλονία: Πρώτο κόμμα οι Ciudadanos – Διατηρούν την πλειοψηφία οι αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:50

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 95% των καταμετρημένων ψήφων στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, το ΑΜΠΕ μετέδωσε ότι τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Πάντως, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Ciudadanos, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενότητας με την Ισπανία, κερδίζοντας το 25% των ψήφων και 36 έδρες.

Μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την απόσχιση, το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν -ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες- αναδεικνύεται δεύτερο.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν να ανακοινωθούν αργότερα, προς τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Νωρίτερα και το exit poll που δημοσίευσε η εφημερίδα La Vanguardia έδειχνε ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας θα εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές.

Βάσει του exit poll, οι CIUDADANOS που υποστηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο, με τους CIUDADANOS να έχουν μικρό προβάδισμα (34-37 και 34-36 αντίστοιχα).

Ωστόσο, τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένονταν να εξασφαλίζουν 67-71 έδρες, εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...