Στην αρχή νόμιζα ότι είναι τυπογραφικό λάθος αυτό που έβλεπα στην ανάρτηση στη Διαύγεια: το ποσό των 60.493.452 ευρώ δίνεται ως ειδική επιχορήγηση στο κρατικό, πλέον, Μέγαρο Μουσικής. Ουδείς έχει κάνει ως αυτή την ώρα κάποια ανακοίνωση για το ποσό, ούτε το υπουργείο Πολιτισμού, ούτε το Οικονομικών, ούτε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως αναγράφεται, η δαπάνη βαραίνει τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ για το 2017, δηλαδή βαραίνει το πιο φτωχό υπουργείο της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια καθοριστική στιγμή για τον Πολιτισμό.
Τελικά, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, όπως διαβεβαιώνουν το Protagon από το υπουργείο Πολιτισμού. Πηγές στην Μπουμπουλίνας μας ενημερώνουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε το ποσό από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του «κλεισίματος των βραχυπρόθεσμων οφειλών του Μεγάρου». Πρόκειται για ένα ποσό έξτρα, ένα ποσό-έκπληξη πέρα από τα γνωστά που είχαν εξαρχής ανακοινωθεί. Ηδη ξεκίνησε η διαδικασία της μεταφοράς της πίστωσης μέχρι να εκταμιευθεί το ποσό – κατά πάσα πιθανότητα, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.
Από το υπουργείο Πολιτισμού είναι κατηγορηματικοί ότι έτσι κλείνουν οριστικά τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής. Το ερώτημα είναι πώς προκύπτει ξαφνικά αυτό το ποσό. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για κάποιον λόγο το ποσό δεν είχε υπολογιστεί εξαρχής ή…. ξεχάστηκε να μπει στον υπολογισμό των υποχρεώσεων και αποπληρωμών του Μεγάρου από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει δημόσιο. Μάλιστα, η ύπαρξη αυτού ποσού φαίνεται ότι είναι γνωστή σε κάποιους εδώ και, τουλάχιστον, έναν χρόνο.
Πώς και γιατί «αυτονομήθηκε» αυτό το ποσό; Ξεχάστηκε όντως ή εμφανίζεται τώρα με αυτό τον τρόπο για κάποιον λόγο; Ποιες υποχρεώσεις και οφειλές του Μεγάρου Μουσικής αφορά; Ερωτήματα που μένει να απαντηθούν τις επόμενες μέρες από το ρεπορτάζ. Όπως και αν όντως αυτό ήταν το τελικό ποσό με το οποίο κλείνει η εξόφληση των υποχρεώσεων του Μεγάρου.
Φέτος, στις 17 και 18 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με δυο διαφορετικές αποφάσεις που υπέγραψε, πέρασε στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη να αποπληρώσει πλήρως τις οφειλές του Μεγάρου εντάσσοντας στο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης δύο συμβάσεις δανείων ύψους 112 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το πρώτο δάνειο, με ανεξόφλητο κεφάλαιο 112.292.421,23 εκατ. ευρώ, είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Δεκέμβριο του 2003 (αρχικό κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ), ενώ το δεύτερο, με ανεξόφλητο κεφάλαιο 80 εκατ. ευρώ -το 2007- από την Εθνική Τράπεζα.
Aλλα 60 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν, τη στιγμή που πολλοί φορείς δίνουν μάχη για σαφώς λιγότερα. Αρκεί να αναφέρουμε τη χαρακτηριστική περίπτωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που ακόμα περιμένει να ανοίξει. Η υπουργός Πολιτισμού δεσμεύθηκε για το 2018 ότι θα αυξήσει τον προϋπολογισμό στα 800.000 ευρώ, ποσό που όμως σαφώς δεν αρκεί για τη λειτουργία του μουσείου, κυρίως από τη στιγμή που φαίνεται ότι όντως θα είναι έτοιμο να ανοίξει πλήρως εντός του 2018. Η διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά και το ΔΣ στον αναλυτικό προϋπολογισμό που έστειλαν στο υπουργείο ζητούν ετήσια επιχορήγηση 1.200.000 ευρώ, ποσό και πάλι χαμηλό, που όμως είναι έτοιμοι να καλύψουν με χορηγίες και έσοδα από τη λειτουργία του καφέ, του εστιατορίου και του πωλητηρίου…
Τι απαντά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
To Protagon επικοινώνησε με τον Νίκο Θεοχαράκη, πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς χρέη καλύπτεται με αυτά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Μας εξήγησε ότι πρόκειται για οφειλές του Οργανισμού προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία που εκκρεμούν από χρόνια. Ερωτηθείς για τον λόγο για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν όλα τα ποσά συνολικά εξαρχής, είπε ότι γίνεται σταδιακή άρση των βαρών, σαν την κίνηση εβαπορέ…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News