«Το πιο δύσκολο για έναν “μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος” (whistleblower), για το άτομο, δηλαδή, που σπάει το τείχος της συνενοχής και καταγγέλλει μια κατάχρηση, είναι το ό,τι αυτή η επιλογή σε ξεριζώνει, σε αποσπά από αυτό που είσαι, και υποβαθμίζει όλες τις φιλοδοξίες και τις κατακτήσεις σου. Δεν είσαι πια ο μηχανικός, ο φυσικός, ο συγγραφέας, είσαι ο (ή η) whistleblower». Η Σούζαν Φάουλερ, ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει το εν λόγω εμπόδιο καθώς και πολλά άλλα.
Πριν από μια διετία, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στην Uber, η εταιρεία-εφαρμογή των ιδιωτικών μετακινήσεων βρισκόταν ήδη σε ανοδική, ανοδικότατη, τροχιά. Κατέληξε, τελικά, να γίνει η startup με τη μεγαλύτερη αξία όλων των εποχών. Η θέση της Σούζαν ήταν (ή μάλλον έμοιαζε) αξιοζήλευτη, η ιδανική για μια μηχανικό λογισμικού με εξαιρετικές σπουδές αλλά και προσδοκίες.
Επειτα από μια διετία οι έγκριτοι (και αυστηροί) Financial Times επέλεξαν την Σούζαν ως προσωπικότητα της χρονιάς. Στον απόηχο της απόφασης του περιοδικού Time να απονείμει τα δικά του εύσημα στο κίνημα #meToo και σε όλες τις γυναίκες που τόλμησαν να μιλήσουν και να καταγγείλουν όλα όσα υπέστησαν. Τις παρενοχλήσεις αλλά και τη βία.
Η Σούζαν Φάουλερ είπε τελικά «όχι» αφότου είχε ακούσει το αφεντικό της να της προτείνει να συνευρεθούν σεξουαλικά την πρώτη ημέρα που εντάχθηκε στην Uber και έπειτα από την απροθυμία, αν όχι την άρνηση, των στελεχών του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, να εξετάσουν την καταγγελία της, δεδομένου ότι αφορούσε ένα άτομο «εξαιρετικών επιδόσεων».
Η Σούζαν Φάουλερ, όμως, αντέδρασε. Περιγράφοντας όλα όσα βίωσε στο προσωπικό της blog. Και η επιλογή της είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μία διπλή καταιγίδα. Η μία οδήγησε στην αποκάλυψη των πεπραγμένων του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ενώ η άλλη είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η αξία της Uber από τα 71 στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σούζαν, ωστόσο, θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ, ακόμα και αν δεν είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Γιατί υπήρξε μια φτωχή κοπέλα από ένα χωριό (600 κατοίκων) της Αριζόνα που αντί να πηγαίνει στο σχολείο, περνούσε τις ώρες της στην τοπική βιβλιοθήκη. Γιατί, παρότι αυτοδίδακτη, έγινε τελικά δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Και θέλοντας να μοιραστεί την εμπειρία της, ξεκίνησε να γράφει στο διαδίκτυο. «Εάν η Σούζαν σπουδάζει Φυσική, τότε μπορείς και εσύ να τα καταφέρεις», επισήμαινε τότε, καταρρίπτοντας ακούσια ένα από τα πιο «ανώδυνα» στερεότυπα της φαλλοκρατικής κοινωνίας στην οποία ζούμε και «ορίζει» πως οι γυναίκες και οι επιστήμες, ειδικά οι θετικές, δεν έχουν πολλά κοινά στοιχεία.
Η Σούζαν θεωρούσε πως δεν είχε το κατάλληλο υπόβαθρο ώστε να αποπειραθεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην ανδροκρατούμενη Silicon Valley. «Έπρεπε να αγωνιστώ για τα πάντα. Όταν έπεσα θύμα παρενόχλησης και διακρίσεων πάλεψα ακόμα περισσότερο». Σήμερα η Σούζαν είναι μόλις 26 ετών και εργάζεται για μια άλλη νεοφυή επιχείρηση, την Stripe. Και είναι και έγκυος στον όγδοο μήνα, Και όλα αυτά πρόκειται να τα διηγηθεί σε ένα βιβλίο αλλά και μια ταινία. Η γυναίκα που αποπειράθηκε να αλλάξει (ή, έστω, να ξεμπροστιάσει) τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News