Το μπονέτ (bonèt) το είχα φτιάξει για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια, τότε που άρχιζα σιγά σιγά να ανακαλύπτω τις νοστιμιές της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας, με την συνταγή της Σόνια του blog “Giallo Zafferano”. Ίσως και να ήταν η πρώτη φορά στην ζωή μου που δοκίμαζα κρεμώδες γλυκό και μου άρεσε, γιατί γενικά τις κρέμες ποτέ δεν τις πολυσυμπαθούσα.
Φέτος το ξαναθυμήθηκα και αποφάσισα να το ξαναφτιάξω, αυτή την φορά, ακολουθώντας την συνταγή – σωστά μαντέψατε! – του σπουδαίου ζαχαροπλάστη Λούκα Μοντερσίνο, που όπως λένε και οι συμπατριώτες του, πάντα “έχει να πει κάτι παραπάνω”!
Το μπονέτ (στην τοπική διάλεκτο bunèt) έχει καταγωγή από το Πιεμόντε (επαρχία του Τορίνο) και συγκεκριμένα από την περιοχή Λάνγκε, από την οποία προέρχονται τα πιο γευστικά φουντούκια της Ιταλίας και εδώ γεννήθηκε και η nutella.
Στην τοπική διάλεκτο, σαφώς επηρεασμένη από την γαλλικά γλώσσα, μπονέτ σημαίνει καπέλο, ας θυμηθούμε ότι και στα γαλλικά bonnet σημαίνει σκουφί / καπέλο. Τα φλάν και τα μπουντίνι (budini, συμπαγή κρεμώδη γλυκά) συνήθιζαν να τα ψήνουν σε μπεν-μαρί, μέσα σε φόρμες από χαλκό με σχήμα κόλουρου κώνου, που τις ονόμαζαν “bonèt ëd cusin-a”, δηλαδή “καπέλο κουζίνας” αλλά έχει και την έννοια “ο σκούφος του μάγειρα”.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News