Ερευνητές του Εργαστηρίου Ρομποτικών Συστημάτων της φημισμένης Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EFPL) κατασκεύασαν ένα ρομποτάκι μήκους επτά εκατοστών που μπορεί να κολυμπά μαζί με κοπάδια ψαριών και να συλλέγει πληροφορίες για τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους όταν πρέπει να αλλάξουν πορεία. Μάλιστα οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε κοπάδια από ψάρια ζέβρες του είδους Danio rerio και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά αφού το ρομπότ κατάφερε να συλλέξει τα στοιχεία που αποκάλυπταν τις κινήσεις του κοπαδιού.
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του EFPL τα ψάρια ζέβρες επιλέχθηκαν επειδή όταν κινούνται σε κοπάδια αλλάζουν συνεχώς και απότομα κατεύθυνση και άρα ήταν ιδανικά για την συγκεκριμένη μελέτη. «Δημιουργήσαμε ένα είδος μυστικού πράκτορα που μπορεί να διεισδύει χωρίς να γίνεται αντιληπτός σε κοπάδια μικρών ψαριών» αναφέρει ο Φρανκ Μπονέ, εκ των επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.
Δείτε το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές:
Δεν είναι όμως οι ερευνητές του EFPL οι πρώτοι που είχαν την ιδέα να κατασκευάσουν ένα ρομποτικό ψάρι.
Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν πριν από λίγα χρόνια ένα ψάρι ρομπότ για να εντοπίζει πιθανή μόλυνση σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. Το ρομπότ αυτό είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες που του επιτρέπουν να εντοπίζει επικίνδυνα χημικά ενώ μπορεί και μιμείται την κίνηση των αληθινών ψαριών.
Πριν από τρία χρόνια ένα ρομποτικό ψάρι μήκους 110 εκατοστών και βάρους 50 κιλών μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά για να κάνει χημικές μετρήσεις στα νερά του λιμανιού. Το ρομπότ ήταν εφοδιασμένο με χημικούς αισθητήρες και GPS και μπορούσε να κινείται είτε αυτόνομα είτε τηλεχειριζόμενο με ηχητικά κύματα.
Ερευνητές στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης δημιούργησαν ένα ρομποτικό ψάρι, ικανό να απομακρύνει κοπάδια ψαριών μακριά από τον κίνδυνο, όπως πετρελαιοκηλίδες και γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News