Τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα -παρά την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα- εξηγεί σε απάντησή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φρέσκια την γεύση από τις απροκάλυπτα προκλητικές δηλώσεις τόσο του ίδιου του τούρκου προέδρου για την Κύπρο (με το άκρως επιθετικό «σας κόψαμε το χέρι με την κατάληψη της Κύπρου»), όσο και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη που δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά για τουρκική μειονότητα.
Σε ένα ακόμα αντιδυτικό παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την Τρίτη κατά την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ, ένα απόφθεγμα από επιστολή που είχε γράψει ο Πασάς Σοκουλου Μεχμέτ προς τον πρέσβη της Βενετίας το 1573, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, αναφερόμενος στην Κύπρο: «Εμείς με την κατάληψη της Κύπρου σας κόψαμε το χέρι, ενώ εσείς με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου μας ξυρίσατε απλά τα γένια. Το χέρι που κόβεται δεν επανέρχεται αλλά τα γένια που ξυρίζονται γίνονται πυκνότερα».
Πρόσφατες επίσης είναι οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς με υπερπτήσεις ελικοπτέρων πάνω από τα Ιμια κι ενώ οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν φθάσει «αισίως» στις 2937, αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το 2016, που ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς τουρκικής παραβατικότητας, όπως παρατηρούν σε σχετική ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βασίλης Κικίλιας, Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου και Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι επειδή ακριβώς η κλιμάκωση της έντασης προκαλεί εύλογες ανησυχίες, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ενεργοποίηση της Διπλωματίας ώστε να πέσουν οι τόνοι. Διότι -όπως επισημαίνει- αν σιγήσει η Διπλωματία, δεν θα υπάρχει πλέον αντίλογος στις εκατέρωθεν ανεύθυνες φωνές με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος».
Ο υπουργός δηλώνει επίσης ότι πάγια επιδίωξη της Αθήνας είναι η μετατροπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων από αντιπαραθετικές σε συνεργατικές, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και «να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά ώστε να στηθούν γέφυρες συνεργασίας».
Αυτός άλλωστε,υποστηρίζει, ήταν ο στόχος της τελευταίας επίσκεψής του στην Αγκυρα και των συναντήσεων που είχε με τον τούρκο πρόεδρο και τον τούρκο ομόλογό του.
Με αφορμή το περιεχόμενο της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ, ο υπουργός των Εξωτερικών τους ερωτά αν τάσσονται υπέρ της διακοπής κάθε συνομιλίας και επαφής με την τουρκική πλευρά ή και άλλες χώρες με τις οποίες έχει διαφορές η Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας πολιτικής «σύγχρονου απομονωτισμού», ενώ παράλληλα τους διαβεβαιώνει ότι το ΥΠΕΞ «δεν θα αφήσει να πέσει κάτω τίποτα» στο όνομα της συνεννόησης και της ειρηνικής διευθέτησης των όποιων διαφορών με τις γειτονικές χώρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News