682
Ενδεικτικά είναι όσα είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο διευθυντής της KO ου ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους διαφωνούντες | facebook

«Αρχισαν τα όργανα» στην Κουμουνδούρου για τους διαφωνούντες

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 18:29
Ενδεικτικά είναι όσα είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο διευθυντής της KO ου ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους διαφωνούντες
|facebook

«Αρχισαν τα όργανα» στην Κουμουνδούρου για τους διαφωνούντες

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 18:29

Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομαδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το νέο νόμο περί αλλαγής φύλου και την τροπολογία που αφορούσε την Τουρκική Ενωση Ξάνθης, δεν ήχησαν καλά σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα το ζήτημα να παραπέμπεται πλέον στα αρμόδια όργανα.

Κατά την ψηφοφορία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή του κόμματος τους σε ό,τι αφορά τα άρθρα και την τροπολογία (οι βουλευτές του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο).

Συγκεκριμένα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απόντες ήταν οι Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης, η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 για τη διόρθωση φύλου από τα 15, ενώ η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Τέλος οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καταψήφισαν την τροπολογία.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους διαφωνούντες. «Θα συζητήσουμε», είπε, «στα αρμόδια όργανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, για να κάνουμε έναν απολογισμό της κοινοβουλευτικής μας εικόνας». «Δεν τέθηκε θέμα πειθαρχίας», διευκρίνισε, αποκλείοντας ενδεχόμενο διαγραφής ή άλλης ποινής για τους «αντάρτες» βουλευτές, «αλλά πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα. Μας απασχολεί η περαιτέρω ομογενοποίηση».

«Δεν υπάρχει θέμα εξηγήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως όργανα, ως σύντροφοι συζητάμε. Πάντα κάνουμε απολογισμό της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας», διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «κατορθώσαμε να περάσουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θέλαμε, με ευρύτερη πλειοψηφία 171 βουλευτών που ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ακόμα και το περίφημο άρθρο 3 (σ.σ. ταυτότητα φύλου στα 15 έτη) κατόρθωσε να φθάσει τον απαιτούμενο αριθμό ώστε να λάβει την πλειοψηφία και την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας και άρα από σήμερα και η Ελλάδα αντιστοιχείται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με αυτό το ζήτημα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα από την Κουμουνδούρου διευκρινίζεται ότι η μεν απουσία του Τάσου Κουράκη οφείλεται σε λόγους ασθενείας, ενώ για τους άλλους βουλευτές που επέλεξαν είτε την απουσία είτε τη διαφοροποίηση σε επιμέρους ζητήματα, επαναλαμβάνεται ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όσο για τα «όχι» του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, ο κ. Ζαχαριάδης υπενθύμισε πως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έχει ως βάση την προγραμματική συμφωνία που έχει γίνει. Δεν είναι κυβέρνηση ιδεολογικής ενότητας». Βασικός σκοπός, τόνισε, είναι «να βγάλουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια, από τα Mνημόνια και την επιτροπεία. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς ενώ το κόμμα του κυρίου Καμένου είναι ένα κόμμα, όπως το έχει πει, από το χώρο του πατριωτικού Κέντρου. Θα έχουμε συνεπώς και διαφορετικές τοποθετήσεις».

Από την πλευρά της και η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου άφησε να εννοηθεί ότι μία συνεργασία με ένα κόμμα με ίδιο ιδεολογικό προσανατολισμό δεν θα είχε νόημα. Ο κ. Ζαχαριάδης έσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάθεση και άλλων νομοσχεδίων για τα οποία ενδεχομένως μπορεί να μην έχει εξ αρχής την πλειοψηφία.

«Δεν θεωρούμε», έλεγαν, «ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας και συνοχής, έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι με τους ΑΝΕΛ έχουμε διαφορετική αφετηρία και διαφορετική τοποθέτηση σε μια σειρά από ζητήματα και είναι στο σκεπτικό μας να συνεχίσουμε να προτείνουμε στην εθνική αντιπροσωπεία τέτοια νομοσχέδια που από την πρώτη στιγμή μπορεί να μην έχουν τη στήριξη και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και να επιδιώκουν ευρύτερες συναινέσεις ειδικά στα θέματα των δικαιωμάτων».

Και άνοιγμα σε Θεοδωράκη

Αναφορικά εξάλλου με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολιάστηκε ως «δυσάρεστη έκπληξη» το γεγονός ότι «ενώ η κυρία Γεννηματά κάνει κριτική πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι όσο αριστερή πρέπει, σήμερα πήρε το αεροπλάνο για να κάνει περιοδεία», ενώ στον αντίποδα «ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην κάνει περιοδεία αλλά να είναι στο Κοινοβούλιο και να υποστηρίξει τη θέση του».

Όσο για το κατά πόσο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας σηματοδοτεί ευρύτερες συνεργασίες, από την Κουμουνδούρου επαναλάμβαναν πως η κυβέρνηση έχει εντολή για το 2019 και από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν περιθώρια για ευρύτερες συνεργασίες, θα είναι θετικό να υπάρχει κοινή στάση, ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα των δικαιωμάτων και την ενίσχυσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...